Meldpunt voor boer

CDA'er Geurts krijgt steun voor voedselscheidsrechter

20 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De ‘voedselscheidsrechter’ van CDA’er Jaco Geurts krijgt steun van verschillende partijen in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martijn van Dam ziet echter niets in het plan. 'Ik zie de toegevoegde waarde niet', zo liet hij maandag in het debat weten. De scheidsrechter moet dienen als een meldpunt voor de boer.

De Kamer debatteerde maandag 19 december over de initiatiefnota van CDA'er Jaco Geurts waarin hij pleit dat agrarisch ondernemers een eerlijke boterham moeten verdienen. Deel van het plan is de voedselscheidsrechter. Een persoon die toeziet op naleving van een gedragscode door supermarkten. Boeren kunnen aankloppen bij dit persoon wanneer supermarkten of inkooporganisaties hun afspraken niet nakomen.

Van Dam: 'Boeren kunnen klachten indienen bij de ACM'

Naast Geurts’ eigen partij het CDA gaven SP, D66, CU en SGP steun aan het plan. Verschillende partijen zien de scheidsrechter liever onder het ACM (Autoriteit Consument en Markt) vallen dan dat het een apart instituut wordt. Daar valt volgens Geurts over te praten. Staatssecretaris Van Dam was niet enthousiast. Hij ziet geen toegevoegde waarde, zo liet hij weten. ‘Boeren kunnen al klachten indienen bij de ACM die toezicht houdt op naleving van mededingingsregels. Verschillende partijen in de voedselketen werken al aan een geschillenregeling en de Europese Commissie onderzoekt of er een onafhankelijke Europese toezichthouder kan komen.

Geurts zegt zelf niet af te willen wachten tot de Europese Commissie met een oplossing komt. ‘Dat kan nog jaren duren.’ Lukt het niet om brede steun voor een voedselscheidsrechter te krijgen, dan wil hij alsnog een wet introduceren om de scheidsrechter werkelijkheid te laten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden