Suikergehaltes tot 18,8%

Bietencampagne heeft voor Duitse teler zoete nasmaak

27 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Duitse bietenverwerkers en telers kunnen op een goede campagne terugkijken, die op steeds meer plaatsen wordt beëindigd. Opbrengsten liggen soms fors boven resultaten uit voorgaande jaren. In de deelstaat Brandenburg werd zelfs de op één na beste opbrengst sinds 1991 behaald.

Steeds meer regio’s zien de laatste suikerbieten verwerkt worden en van de vier spelers op de Duitse suikermarkt zijn de eerste fabrieken al afgerond. In deelstaat Brandenburg bedraagt de bietenteelt net geen 8.000 hectare. Daarmee is het een relatief kleine speler. De opbrengst ligt echter op het op één na hoogste niveau sinds 1991: 66,72 ton per hectare. Vorig jaar was dat gemiddeld 62,77 ton/ha, zo becijfert de Berlijnse statistiekdienst. Alleen in 2014 werd met 76,55 ton/ha nog meer van een hectare gehaald. De totale oogst is, met 17 procent, tot 526.400 ton toegenomen. De spreiding tussen bedrijven is met 40 tot 90 ton/ha wel zeer groot.

De suikerfabriek in Lage – Noordrijn-Westfalen – van verwerker Pfeifer & Langen heeft op 17 december de bietencampagne beëindigd. De gemiddelde opbrengst van de verwerker komt uit op 78 ton/ha met 18,3 procent suiker. Het tarrapercentage liep eind november op tot maximaal 6 procent. Bieten die met vliesdoek zijn afgedekt om ze droog te houden zijn over het algemeen met nog lagere tarrapercentages afgeleverd, zo noteert de verwerker.

18,8

procent

suikergehalte meet Suiker Unie in Anklam

De fabriek van Nordzucker in Klein Wanzleben – Saksen-Anhalt – draaide net voor de kerstdagen nog. De hoogst gemeten opbrengst ligt voor telers van die fabriek op ruim 85 ton/ha met 18,2 procent suiker. Met bijna 80 ton/ha doen telers het in Saksen-Anhalt landelijk gezien zeer goed. Het landelijk gemiddelde ligt namelijk op 70 ton/ha.

Ook de fabriek van Suiker Unie in Anklam, Noordoost-Duitsland, verwerkt nog bieten. Daar worden opbrengsten variërend van 68 tot 72 ton/ha met suikergehaltes ruim boven de 18 procent gehaald. Vooral bieten uit het zuiden zijn met 18,8 procent zeer zoet. De opbrengsten liggen daar echter wel het laagste.

Van de elf Duitse suikerfabrieken moesten op 20 december alleen de fabrieken in Jülich, Clauen, Schladen, Uelzen en Anklam nog bieten verwerken. Die zijn inmiddels wel allemaal gerooid. Met 20 en 12 procent te verwerken moeten de fabrieken in Anklam en Uelzen nog de meeste suikerbieten tot suiker verwerken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden