13 procent groei

België, Europese grootmacht in groenteproductie

30 December 2016

België is binnen Europa de grootste exporteur van diepvriesgroenten. Goed voor een exportwaarde van 1,17 miljard euro per jaar. In tien jaar tijd groeide de sector met 13 procent in de productie. Jaarlijks wordt bijna een miljoen ton groenten geproduceerd.

De verwerking van diepvriesgroenten in België startte in 1965. Exact 50 jaar later wordt een recordvolume van 971.000 ton eigen geteelde groente verwerkt voor de diepvriessector. Dat becijfert het Departement Landbouw & Visserij in het Landbouwrapport 2016. De teelt omvat jaarlijks zo’n 41.500 hectare.

13

procent

groeide de groenteverwerking België in 10 jaar tijd

Ruim dertig procent van de Europese diepvriesgroenteproductie heeft België in handen. In 2015 werd 1,35 miljoen ton product uitgevoerd ter waarde van 1,17 miljard euro. Daarmee is het binnen Europa de grootste speler op dit gebied. En, de sector groeit nog steeds. Ten opzichte van 2005 groeide de productie in tien jaar tijd met 13 procent. Twee derde van wat het land verwerkt wordt op eigen bodem geteeld. De rest komt onder andere uit Nederland.

De expansie is mogelijk gemaakt door een stijgende vraag van de consument. Zij zoeken verfijning en meer variatie. Ook zetten de Belgische familiebedrijven in op groei. De meeste verwerkers zijn gevestigd in West-Vlaanderen, rond de plaats Roeselare. In deze streek worden ook de meeste groentes geteeld. Ruim de helft van alle groentegewassen zijn voor de industriële verwerking bestemd. Grootste verwerker is Ardo, die marktleider in Europa is, en onder andere ook in het Nederlandse Zundert een vestiging.

België kent één groenteverwerker die conserven in glas produceert; Noliko. Omdat de binnenlandse markt bescheiden is qua omvang zijn de fabrieken aangewezen op het buitenland. Voldoende grondstof en kennis zorgen ervoor dat de sector verder uit kan breiden.

Ook de verwerkende industrie voor aardappelen heeft in het laatste decennia een explosive groei meegemaakt. Exacte cijfers heeft het landbouwministerie echter niet voor handen. Wel weet het dat Belgische telers de voorkeur geven aan de contractteelt. Het verbouwen van fritesaardappelen op contract groeide in tien jaar tijd van 30 naar 55 procent in het land.

Regenradar
Powered by Agroweer
Melkprijs LDA hoger dan Milcobel en A-ware

Nieuws Melk

Melkprijs LDA hoger dan Milcobel en A-ware

Vlaamse telers kunnen bijna geen land meer huren

Analyse Aardappelen

Vlaamse telers kunnen bijna geen land meer huren

Belgische zuivel vecht spannende laatste ronde uit

Inside Melk

Belgische zuivel vecht spannende laatste ronde uit

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

Inside Aardappelen

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief