Vee&Logistiek meldt

Keurmeesters NVWA komen niet opdagen

27 April 2017 - Esther de Snoo

De brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland meldt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te weinig keurmeesters beschikbaar heeft om de stijgende vee-export aan te kunnen. 

Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, meldt dat sinds vorige week de capaciteit van de NVWA hapert. Bleker: 'Exporteurs krijgen op het laatste moment te horen dat een export niet door kan gaan, omdat de NVWA onvoldoende mensen voor de keuringen beschikbaar heeft. Hierover gaan we met hen in gesprek, want dat kan natuurlijk niet. De sector dient meer vee af te voeren onder druk van overheidsbeleid, dan kan het niet zo zijn dat een overheidsinstantie te weinig capaciteit heeft.'

Keurmeesters komen niet opdagen

De NVWA bevestigt dat in de piekperiodes de capaciteit nijpend is. Een woordvoerder laat weten dat in de meeste gevallen de keuringen konden door gaan, maar vaak wel een stuk later dan voorheen was afgesproken. De NVWA zegt dat de problemen vooral zijn voorgekomen in de gebroken werkweken.

Vrees voor boetes
Uitstel van transport, omdat keurmeesters niet komen opdagen, is niet alleen vervelend voor de exporteurs die dit regelen. Ook voor de veehouders is dit een groot probleem. Het kan namelijk, in het kader van het fosfaatreductieplan, tot boetes leiden. Mocht er daardoor onvoldoende vee, voor de gestelde reductieperiodes, van het bedrijf vertrokken zijn.

De vee-exporteurs en handelaren beleven hoogtijdagen. Het aanbod en de vraag naar rundvee is onverminderd groot. De melkveehouders moeten hun veestapel flink inkrimpen om te voldoen aan het fosfaatreductieplan. Tegelijkertijd is de vraag uit Duitsland en België naar slachtvee heel groot. 

NVWA is in overleg met Vee&Logistiek

In overleg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit laat weten in overleg te zijn met Vee&Logistiek Nederland hoe zij de problemen op kunnen lossen. De NVWA zegt een nieuw planningssysteem in de maak te hebben, waardoor er een stuk efficiënter gewerkt kan worden. Dit systeem willen zij halverwege mei bespreken met de brancheorganisatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden