Boeren 4,5% gekort

Weersverzekering gaat ten koste van betalingsrechten

4 Juli 2017 - 5 reacties

Om de brede weersverzekering aantrekkelijker te maken, moeten gelden worden vrijgemaakt. Dit gaat ten kosten van de betalingsrechten. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam kan het niet anders. Hij reageerde dinsdag op Kamervragen. LTO vindt wel degelijk dat het anders moet. De Tweede Kamer neemt volgende week een besluit. 

Uit antwoorden op Kamervragen van 4 juli blijkt dat Van Dam verwacht dat eind 2018 het volledige POP budget van €743 miljoen wel is gebruikt. “Daarom zie ik alsnog geen aanleiding om geld binnen de tweede peiler op andere wijze in te zetten”, schrijft van Dam dinsdag.

Het komt neer op 4,5% extra korting op betalingsrechten

Geld uit GLB Budget
Martijn van Dam wil extra budget beschikbaar stellen voor de brede weersverzekering en Agrarisch natuurbeheer. Het gaat om een bedrag van €30 miljoen dat wordt overgeheveld van de betalingsrechten naar de tweede peiler (POP3 gelden). Dit komt neer op 4,5% extra korting op de betalingsrechten.

Korting
Moet er meer geld voor de brede weersverzekering ten koste gaan van het budget voor betalingsrechten? LTO vindt van niet. Volgens de boerenorganisatie betekent dit een extra korting van 4,5 % op de uitbetaling van de betalingsrechten en pas 12% van het budget wordt benut uit POP3 gelden. Wanneer dit geld niet wordt ingezet, moet het worden terugbetaald aan de EU. Volgens Jacob Bartelds, portefeuillehouder Omgeving is het niet nodig met budgetten te schuiven. Bartelds: “Speel in op de extra vraag naar de brede weersverzekering en naar agrarisch natuurbeheer door binnen het huidig programma op onderdelen te schuiven. Dan is 4,5% extra korting op betalingsrechten helemaal niet nodig en je voorkomt dat er geld terug gaat naar de EU.”


Brede weersverzekering
Uit evaluatie van de brede weersverzekering blijkt dat hoge premies, het hoge eigen risico en beperkte dekking de belangrijkste redenen zijn om geen brede weersverzekering af te sluiten. Om ondernemers meer gebruik te laten maken van de brede weersverzekering moet het budget omhoog. De Tweede Kamer gaat hier volgende week een besluit over nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
peter 4 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875069/weersverzekering-gaat-ten-koste-van-betalingsrechten][/url]
ik dacht dat het geld in de sector moest blijven verzekeraars maken al genoeg winsten!!!!! van Dam is volgens mij al aan het soliiciteren naar een nieuwe functie !
Berry 4 Juli 2017
Word ik nu gekort om te zorgen dat een collega zijn premie kan betalenjQuery21104012854204118661_1499189492122?
Berry 4 Juli 2017
Word ik nu gekort om te zorgen dat een collega zijn premie kan betalenjQuery21104012854204118661_1499189492122?
Abonnee
Motie van treurnis 4 Juli 2017
Het is een diepe schande. 4.5% korten op de uitbetalings RECHTEN voor het instandhouden van een weersverzekering, waar een select groepje boeren zich voor heeft aangemeld, en daarbij denken dat er bij waterschade uitbetaald wordt.

Gewoon schandalig.
Jk 4 Juli 2017
Kort dan enkel de deelnemers aan de brede weersverzekering. Ipv verzekeren hebben wij de keuze gemaakt te draineren en egaliseren, fijn dat deze PvdA malloot mij wil korten voor het maken van de duurzame keuze!
piet 4 Juli 2017
iemand met zijn land in orde hoeft zich niet te verzekeren.
o,ja natuurlijk ook zijn financieen, anders eist de bank deze verzekering
deze verzekering is ten dode opgeschreven.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox