Kamerbrief van Kamp

Kabinet maakt geld vrij voor monomestvergisters

13 September 2017 - Kimberly Bakker

De minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft €150 miljoen toegekend aan de realisatie van monomestvergisters op boerderijen. Dat maakt Kamp woensdag 13 september bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Met deze monomestvergisters kan mest omgezet worden in hernieuwbare energie, zoals groen gas, elektriciteit of warmte. De vergisters zijn goed voor het energieverbruik van in totaal 11.000 huishoudens. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan de doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020.

We slaan hiermee meerdere vliegen in 1 klap

CO2-uitstoot reduceren
Het Kabinet wil dat de CO2-uitstoot in 2050 tot bijna 0 is gereduceerd. Deze oplossing draagt daaraan bij. "Met de realisatie van monomestvergisters slaan we meerdere vliegen in 1 klap. Zo voorkomen we broeikasgasemissies uit mest en zijn we in staat om de mest in te zetten voor de productie van hernieuwbare energie. Een gemiddelde vergister biedt voldoende gas en elektriciteit voor ongeveer 90 huishoudens", aldus Kamp.

Kostprijs verlagen
De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) stimuleert de agrarische bedrijven bij het produceren van duurzame energie. Minister Kamp heeft een aparte tender opengesteld voor monomestvergisters. De tender, die eind 2016 al is aangekondigd, laat zien dat de sector verwacht dat de kostprijs kan dalen naar €0,12 per kWh. Op dit moment is de kostprijs nog boven de €0,20 per kWh en daarmee duurder dan veel andere hernieuwbare energieopties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden