Een overzicht per provincie

Subsidie Jonge Landbouwers geopend

4 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De subsidieregeling Jonge landbouwers wordt vandaag, maandag 4 december, voor de derde keer opengesteld. Dit jaar is de lijst met mogelijke investeringen uitgebreid. Echter, de openstelling verschilt per provincie, evenals het budget. Een overzicht.

Een aanvraag kan worden gedaan van 4 december 2017 tot en met 15 januari 2018. De aanvrager van de subsidie moet voor het eerst (mede-) bedrijfshoofd zijn en moet tevens (op het moment van aanvraag) onder de 41 jaar zijn. Daarnaast mag de subsidie nog niet eerder zijn aangevraagd voor dit bedrijf.

De aanvrager moet voor het eerst 'gevestigd' zijn als bedrijfshoofd. Als een bedrijf wordt overgedragen vanuit een maatschap naar een eenmanszaak, wordt de eenmanszaak nog steeds gezien als eerste bedrijf van de aanvrager.

Zo'n 30% van de investering komt in aanmerking voor subsidie

Hoogte subsidie
De subsidie bedraagt maximaal 30% van de investering; met een maximum van €20.000. Het minimale subsidiebedrag is €10.000. Per aanvraag mogen maximaal 3 investeringen worden gedaan. De hoogte van de subsidie kan worden berekend op basis van een verlaging per niet-jonge landbouwer of op basis van het percentage eigen vermogen van de jonge landbouwer.

Aantal niet-jonge landbouwers is bepalend
Wanneer de subsidie wordt berekend op basis van aantal niet-jonge landbouwers, wordt voor iedere niet-jonge landbouwer een korting van 20% toegepast. Bij 2 jonge landbouwers wordt een korting van 40% toegepast.

Als voorbeeld: een maatschap met 1 jonge landbouwer en 2 oudere landbouwers investeren in een luchtwasser. Het subsidiebedrag wordt verminderd met 2 keer 20%. Er blijft 60% over. Bij een waarde van €100.000 wordt het subsidiebedrag €100.000 keer 30% keer 60% is €18.000.

Het eigen vermogen 
Hierbij wordt gekeken naar het eigen vermogen van de jonge landbouwer. Dit moet worden bevestigd met een accountantsverklaring, waaruit het percentage eigen vermogen blijkt. Het subsidiebedrag moet worden vermenigvuldigd met het percentage eigen vermogen van de jonge landbouwer. Bij meerdere jonge landbouwers mag het eigen vermogen worden samengevoegd.

Als voorbeeld: een vader en een zoon zitten in maatschap en investeren in een luchtwasser. Het eigen vermogen in het bedrijf is €110.000. Zo’n 40% van dit eigen vermogen is van de aanvragende jonge landbouwer. Bij een investering van 100.000 bedraagt de subsidie €100.000 keer 30% keer 40% (percentage eigen vermogen) is €12.000

Provincies hebben een investeringslijst opgesteld

Blokkerende zeggenschap
In een samenwerkingsverband moet de jonge landbouwer een blokkerend zeggenschap hebben van tenminste €25.000. Dit houdt in dat de jonge landbouwer een investering boven dit bedrag kan tegenhouden. Als dat niet zo is, voldoet de aanvrager niet aan de voorwaarden en komt deze niet in aanmerking voor de subsidie.

Aantal punten bepalend voor toewijzing
Iedere investering krijgt een aantal punten. De aanvragen worden gerangschikt op basis van het aantal punten, waarbij de aanvraag met het hoogste aantal punten voorrang krijgt. Bij meerdere investeringen in verschillende categorieën wordt het aantal punten gemiddeld.

Bekijk hier de verdeling per provincie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden