Inside Akkerbouw

Wat doet hitte met productbewaring?

8 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De warme dagen zorgen voor een verhoging van de producttemperatuur van aardappelen en uien in bewaring. Er wordt daarom geadviseerd om volle bak te koelen, met name in de vroege morgen. Over het algemeen is de kwaliteit goed, maar in sommige gevallen zorgt de temperatuur voor dwingend aanbod.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Bespaar nu niet op bewaring", is het advies. "Nu zuinig zijn, kan veel gewichtsverlies betekenen. Daarom is het van belang om de temperatuur volle bak naar beneden te krijgen. Gebruik de toerengeregelde ventilatoren maximaal." Ook is het belangrijk dat er geventileerd wordt met buitenlucht om vocht en CO2-concentraties te reguleren.

Koelere dagen
De verwachting is dat het de komende dagen wat koeler wordt. Dan moet ieder graantje meegepikt worden, om zodoende de temperatuur weer optimaal te krijgen. Jan van Maldegem, marketingmanager bij Tolsma-Grisnich, geeft aan dat er niet te hard ingekoeld moet worden. "Als het meerdere nachten koel is, kun je beter het terugkoelen wat spreiden. Anders worden de aardappelen wakker."

Kort maar krachtig terugkoelen in koele nachten

"In de uien is dit wat minder spannen. Daar is het gewoon kort maar krachtig inkoelen. Pak de kans als je een koele nacht hebt. Om fusarium uitbreiding te voorkomen, is het wel verstandig om de uien goed te blijven ventileren", aldus een bewaarspecialist.

Goede condities
Er liggen nog relatief veel aardappelen in de bewaring, zo blijkt uit cijfers van VTA. Over het algemeen zien de adviseurs dat die aardappelen een goede conditie hebben. Toch worden er momenteel ook schuren geruimd vanwege kwaliteitsproblemen. Met name in het zuiden, waar de kwaliteit gemiddeld genomen minder was. Ook zien ze daar soms problemen met de bakkwaliteit.

Het mooie weer helpt daarmee de prijs voor aardappelen uit het oude seizoen niet. Toch is het effect beperkt, omdat de partijen die nu nog in de bewaring liggen alleen de betere partijen zijn. Een moeilijke bewaarbaarheid werd juist als argument aangedragen waarom de aardappeltermijnmarkt wegzakte.

Situatie in Duitsland
De Duitse boeren met aardappelen van goede kwaliteit en mechanische koeling gokken op een laat seizoen. Echter, de partijen in de buitenluchtkoeling moeten geruimd worden vanwege het warme weer. Dit zorgt namelijk voor veel aanbod.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden