Nieuws Brexit

Is een deal met Trump negatief voor Britse boeren?

29 Mei 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een handelsdeal met de Verenigde Staten (VS) na de brexit kan een "ernstige bedreiging" vormen voor de toekomst van Britse boeren, waarschuwt de voormalige ambassadeur van Groot-Brittannië. Dat meldt Business Insider.

Sir Peter Westmacott, die tussen 2012 en 2016 (ten tijde van het presidentschap van Barack Obama) in Washington diende, zegt tegen Business Insider dat de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de Britten zal dwingen om de markten te openen voor goedkoop Amerikaanse vlees als 'prijs' voor een nieuwe bilaterale handelsdeal met Washington.

Beschadigen van landbouwsector
Daarmee bevestigt hij de toenemende zorgen onder de Britse boeren dat een overeenkomst met de VS de Britse landbouwsector zwaar zal beschadigen. "Op het moment dat kip uit Delaware in Groot-Brittannië verkocht wordt (op grote schaal) en met hormonen geproduceerd rund- en lamsvlees de strijd aangaan met onze boeren in de hooglanden van Wales en Schotland, dan zullen veel van onze boeren en pluimveeproducenten ernstig bedreigd worden", stelt Westmacott.

De prijs is uitermate concurrerend

"De geïmporteerde kip mag dan niet goed smaken en mogelijk met chloor zijn gewassen, de prijs is uitermate concurrerend", zegt hij. “Dat zal de prijs voor een vrijhandelsovereenkomst worden.” Op dit moment verbiedt de Europese Unie (EU) de import van goedkoop geproduceerde Amerikaanse producten, zoals 'chloorkippen', met hormonen behandeld vlees, genetisch gemodificeerde groenten en melk die antibiotica bevat.

Nadat Groot-Brittannië de EU verlaat, zal het moeten beslissen of die verboden in stand blijven. Echter, alles wijst er momenteel op dat het voor Washington (bij het sluiten van welke handelsdeal dan ook) zal draaien om het opheffen ervan.

Verandering in wetgeving
De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross waarschuwde in november al dat het veranderen van de wetgeving een essentieel onderdeel zal zijn bij alle gesprekken over handel met Londen. Ross zei ook dat Groot-Brittannië "onnodige wetgevingsverschillen" met de Verenigde Staten zou moeten wegnemen.

Echter, het opheffen van de importbeperkingen zal op tegenstand stuiten van het overgrote deel van de Britse boeren. Dit omdat de Amerikaanse producten over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan de in eigen land geproduceerde goederen.

De Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove heeft eerder duidelijk gemaakt dat Groot-Brittannië geen deal sluit waarbij het noodzakelijk is om lagere milieu- en gezondheidsstandaarden te accepteren. “Een toekomstige handelsovereenkomst moet gunstig zijn voor Britse boeren, bedrijven én consumenten”, zei Gove vorige jaar tegen BBC Radio 4.

Lees meer op BusinessInsider.nl:
Gaat de top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider dan toch door?
Nieuwe dag, nieuwe kansen: Trump suggereert dat top er mogelijk toch komt
7 verrassende dingen die je waarschijnlijk niet wist over Noord-Korea

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 29 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878689/is-een-deal-met-trump-negatief-voor-britse-boeren][/url]
Het produceren van kweekvlees is genetische modificatie alleen toegepast in proeven die daarvoor een ontheffing hebben aangevraagd geen reguliere toelating inned
Jpk 29 Mei 2018
Het produceren van kweekvlees is genetische modificatie alleen toegepast in proeven die daarvoor een ontheffing hebben aangevraagd geen reguliere toelating inned
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden