Nieuws Weer

Wat doet de droogte in Europa?

29 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

Dat het momenteel droog is en de beregeningsinstallaties op volle toeren draaien, weet iedereen. Daarnaast heeft speculeren over wat de droogte nou precies gaat doen met het gewas en de markt nog weinig zin. Maar, wat is nu precies de stand van zaken omtrent de droogte in Europa?

In grote delen van Nederland is het al tijden droog. Uit neerslagkaarten blijkt dat het zelfs om het grootste deel van Nederland gaat; alleen in het oosten van het land is de afgelopen maand nog een redelijke hoeveelheid regen gevallen. Volgens het KNMI komt de maand juni in de top 10 van droogste maanden sinds 1906, het begin van de metingen.

De verwachting is dat het de komende tijd nog droog en warm blijft, met veel zon. Dit heeft te maken met het hogedrukgebied boven Noord-Europa. Dat gebied zorgt ervoor dat Nederland de komende dagen een noordoostelijke wind te verwerken krijgt en die wind neemt droge en warme lucht met zich mee.

Het gewas was vorig jaar beter geworteld

Droogte houdt aan
Het blijft waarschijnlijk tot en met zondag 8 juli nog droog en warm. Het droge weer zorgt voor onrust bij akkerbouwers, maar ook bij veehouders begint onrust te komen. Voor de grasgroei is de droogte namelijk ook nadelig. De voerhandel verwacht op de korte termijn dan ook meer vraag, omdat er te weinig gras is.

Echter, niet alleen in Nederland is het droog. Ook in Vlaanderen neemt de droogte extreme vormen aan. De afgelopen 2 is daar namelijk vrijwel geen regen gevallen, en ook de komende dagen zal het droog blijven. Er wordt in Vlaanderen tevens over doorwas in de aardappelen gesproken, omdat er in mei ook al hoge temperaturen (tot boven de 30 graden) bereikt waren. Aangezien de grond toen nog niet bedekt was, zal dit naar verwachting niet zonder gevolgen blijven.

Minder geworteld
Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) laat tegen nieuwsblad.be weten dat de gewassen in Vlaanderen het moeilijk hebben. Volgens hem was het vorig jaar ook erg droog, maar toen waren de planten al flink geworteld. Nu was het voorjaar nat, waardoor er pas later gezaaid kon worden. Het is nog te vroeg om in te schatten hoe groot de schade zal zijn, maar hij verwacht dat het ergste nog moet komen.

Om de droogte in Nederland te relativeren, kunnen we naar Polen kijken. In grote delen van Polen is het namelijk extreem droog. Ook in Duitsland wordt verwacht dat de graanoogst flink lager zal uitpakken wegens de droogte.

Verenigd Koninkrijk
Daarnaast is het ook in het Verenigd Koninkrijk ongewoon droog en warm. De akkerbouwers in het oosten van Groot-Brittannië meldden aan de BBC dat ze al 30 dagen geen regen hebben gehad. De situatie is nog niet kritiek, maar de akkerbouwers geven wel aan dat het oprengstpotentieel zeker niet gehaald gaat worden.De neerslag in juni volgens hetweeractueel.nl. 

Meer weer weten over wat het weer de komende tijd gaat doen? Kijk op Boerenbusiness Agroweer

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden