Shutterstock

Aangeboden door accon■avm

Droogteschade in 2018: we maken de balans op

24 December 2018

We hebben een droge zomer (en herfst) achter de rug. Waar vorig jaar in de herfst een overvloed aan regen viel, zaten we dit jaar met een tekort. Pas eind oktober heeft de herfst zich laten zien. Welke financiële impact had dit op ondernemers? En wat betekent dit voor hun liquiditeit?

De droogteperiode startte dit jaar al in juni en liep door tot augustus. De kustgebieden kregen gelukkig nog wat neerslag in augustus, maar over het algemeen was het landelijk uitzonderlijk droog. Om een vergelijking te geven: gemiddeld valt er tussen juni en augustus 215 millimeter. In 2018 was dat maar 85 millimeter.

Verschil met 1976
We vergelijken de droogte in 2018 regelmatig met de droogte in 1976. Wat zijn de verschillen? In 1976 was de volledige maand augustus erg droog. Boeren in Nederland mochten hun land beregenen. Hiermee konden de aardappeltelers de ontwikkeling van de knolzetting stimuleren, wat meer kilo’s opleverde.

Dit jaar was het anders: boeren kregen te maken met een (gedeeltelijk) beregeningsverbod. Het grootste verschil met 1976 is de contractteelt. In die tijd hadden de meeste telers geen contracten, waardoor ze optimaal profiteerden van de gestegen prijzen. Tegenwoordig hebben veel boeren langdurige teeltcontracten afgesloten. Dit betekent: een vaste prijs, ook al gaat de consument meer betalen door tegenvallende oogst.

Hittestress
Dit jaar is gebleken dat beregenen loont. In het zuiden van het land was een verbod, terwijl de boeren in het noorden wel mochten beregenen. Het gevolg: grote verschillen in kilo-opbrengsten. De ondernemers in het zuiden moesten noodgedwongen hun percelen onderploegen. Terwijl sommige boeren in het noorden toch nog 60 ton per hectare opbrengst kregen.

En akkerbouwers die hun land mochten beregenen, maakten aanzienlijk meer kosten dan de ondernemers met een beregeningsverbod. Tussen de €2.000 en €16.000 méér dan in 2017. Denk aan de kosten voor extra dieselolie of het inschakelen van een loonwerker. In combinatie met een hoge dieselprijs vielen de kosten nóg hoger uit.

Ook zijn er akkerbouwers die op het laatst een regeninstallatie hebben aangeschaft. Het is duidelijk: droogte heeft een grote financiële impact. En dat niet alleen. Veel boeren spraken over serieuze ‘hittestress’, met slapeloze nachten tot gevolg.

Onderaan de streep
Uiteindelijk is de opbrengst in kilo's voor elk gewas bijzonder laag. Voor ondernemers die toch nog enkele tonnen van het land haalden, geeft de hogere marktprijs voor tarwe en uien een positiever bedrijfsresultaat. Toch zal de hogere marktprijs voor aardappeltelers niet voldoende compenseren.

Dat geldt nog sterker voor contracttelers. Zij zijn gebonden aan een vaste opbrengst per kilo. De prognose is dat de bedrijfsresultaten verschillend zijn tussen de verschillende regio’s.

Wat betekent dit voor de liquiditeit?
Als we naar liquiditeit kijken, dan zien we bij veel agro-ondernemers een flinke dip’ Zeker vergeleken met voorgaande jaren. Ook ontstaan er de laatste maanden steeds meer liquiditeitstekorten. En vallen voor veel bedrijven de omzetvooruitzichten ook tegen.

Sommige handelshuizen proberen lucht te krijgen door hun voorschotten te verhogen. Het is een tijdelijke oplossing. U haalt hiermee namelijk een deel van de omzet voor het voorjaar van 2019 naar voren.

Voorkomen is beter…
Voor veel agrarisch ondernemers neemt de druk op de rekening-courant alleen maar toe. Het is daarom raadzaam om hier tijdig op te anticiperen. Laat bijvoorbeeld een liquiditeitsprognose uitvoeren. Waarna u samen met uw adviseur (mogelijke) knelpunten kunt ontdekken. Zo kunt u in het vervolg nog sneller maatregelen treffen.

Heeft u ondanks de droogte toch mooie resultaten geboekt? Dan krijgt u wellicht te maken met hogere belastingen dan verwacht. In dat geval loont het om een winstprognose te maken, zodat u weet waar u aan toe bent.

Advies en tips
Wilt u advies en tips over droogteschade én de financiële impact op uw bedrijf? Neem contact op met uw adviseur of vul ons contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm via het aanmeldformulier. Volg ons ook op Twitter, LinkedIn of Facebook!

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief