Shutterstock

Achtergrond Dierenactivisme

Boerenbestuurder bezoekt stiekem Animal Rights

6 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness - 28 reacties

Met een kloppend hart trad hij het aftandse zaaltje binnen: de boer die undercover ging bij de avond van Animal Rights op 23 januari. Hij wilde zelf weleens weten wat voor mensen dat nu zijn die 's nachts inbreken bij boeren. En dus begaf deze LTO-bestuurder zich in het hol van de leeuw.

De LTO-bestuurder is er nog dusdanig van onder de indruk. Aangezien hij benauwd is dat hij alsnog een bezoekje krijgt van Animal Rights, maakt hij zijn naam liever niet bekend. Daarom noemen we hem in dit artikel Bertus. Boerenbusiness besprak de avond met hem, met als belangrijkste vraag: wat kan de veehouderij hier nu van leren?

De aanhangers van Animal Rights
Bertus is onder de indruk. Onder de indruk van de mensen, van wat ze zeggen en van de beelden die ze laten zien. "Er zat 60 à 70 man in de zaal en ze kwamen uit het hele land. De gemiddelde leeftijd lag ergens tussen de 20 en 30 jaar." Daarmee viel hij aardig uit de toon, en zijn postuur past ook beslist niet bij de gemiddelde aanhanger van Animal Rights. Hij ziet er vooral wat te doorvoed uit. Al vrij snel kreeg hij de vraag: "Jij bent van de tegenpartij hè?" Hij had van tevoren een alterego bedacht, want een boerenbestuurder dat leek niet het beste antwoord. Hij kwam er mee weg.

Op een scherm kwamen de meest vreselijke beelden van dieren in de veehouderij voorbij. Erwin Vermeulen, het boegbeeld van Animal Rights, sprak de zaal toe. De LTO-bestuurder vindt hem heel geloofwaardig. "Hij is welbespraakt." Vermeulen heeft het over zijn kinderen: een dove en een blinde hond. "Dat vinden ze geweldig. Echter, wanneer een boer een ziek dier heeft, dan wordt hij meteen weggezet als dierenmishandelaar. Vermeulen is een held omdat hij een dove en een blinde hond heeft. Boeren zorgen dagelijks voor zieke dieren."

Indoctrinatie
"Ik snap dat je extreem en activistisch wordt als je deze beelden ziet en denkt dat dit de gangbare praktijk is." Hij wijst op een oranje fles op tafel: "Als jij je hele leven te horen krijgt dat die fles rood is, dan is hij voor jou toch rood?" Zo is het ook met de aanhang van Animal Rights, meent hij. "Ze worden geïndoctrineerd. De misstanden die zij laten zien, zie ik nooit. Vanuit mijn werk (naast het bestuur en de boerderij) bezoek ik zo’n 600 stallen per jaar. Nog nooit heb ik aangetroffen wat Animal Rights laat zien."

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) spreekt ook, ze bedankt de zaal voor het zichtbaar maken van de misstanden en het verspreiden van de beelden. Vermeulen heeft het steeds over het tonen van misstanden. Het woord 'inbreken' wordt door beiden niet genoemd. Peter Jansen, de Vegan Streaker, komt ook aan het woord. Hij geeft tips over hoe je buiten de camera moet blijven als je op zoek gaat naar een misstand.

Nieuwsuur
Bertus heeft ook gekeken naar de uitzending van Nieuwsuur, waarin Jaco Geurts (CDA) en Esther Ouwehand debatteren over de inbraken. Volgens Ouwehand zijn de filmers open en eerlijk. "Ze melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit (NVWA) wat ze aantreffen en zeggen eigenlijk 'kom maar hier ben ik'." Bij het zien van de beelden wordt de bestuurder kwaad. "Dit is hypocriet, want ze zitten op die avond alleen maar tips te geven over hoe je niet betrapt wordt."

Hij heeft geen goed woord over voor Ouwehand, die op 23 januari haar steunde betuigde aan Animal Rights en volgens Bertus deed alsof zij de helden waren. "De verwevenheid tussen Partij van de Dieren en Animal Rights is daarmee in ieder geval duidelijk. De contacten zijn op zijn minst warm. Logischerwijs zullen de mensen van Animal Rights ook stemmen op de Partij voor de Dieren. Het is dus niet zo vreemd dat Ouwehand deze mensen graag te vriend houdt."

"Het is triest dat de veehouderij al deze shit over zich heen krijg", zo zegt Bertus. Unilever maakt 30% rendement op onze producten en zij hoeven zich nergens voor te verantwoorden. Echter, hoeveel rendement maakt een boer? Dat is nauwelijks wat en dan kunnen wij ons ook nog eens continu verdedigen."

De leerpunten?
Terugkijkend naar de avond, denkt de LTO-bestuurder dat het belangrijk is dat boeren hun eigen verhaal blijven vertellen en de stallen openen. "Als wij ons eigen verhaal vertellen, dan hoeven we ook niet te reageren op dit soort mensen. We moeten echter wel een podium krijgen." Hij verwijst naar de visie van Schouten: "In die visie hoort ook thuis dat mensen het echte verhaal horen, dat mensen beseffen wat wij allemaal doen." Het ministerie heeft daar ook een rol in, zo vindt hij.

Op de avond waren er sweaters en sjaals te koop met de beeltenis van Animal Rights erop. Op de vraag of hij nog wat van de merchandising heeft gekocht klinkt overtuigd: "Nee, echt niet, wat moet ik daarmee? Al was het voor een volgende undercoveractie misschien wel handig geweest."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
hans 6 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881261/boerenbestuurder-bezoekt-stiekem-animal-rights]Boerenbestuurder bezoekt stiekem Animal Rights[/url]
"Aangezien hij benauwd is dat hij alsnog een bezoekje krijgt van Animal Rights, maakt hij zijn naam liever niet bekend."

Iets te verbergen? Of niet zeker van z'n eigen bedrijf, want

" De misstanden die zij laten zien, zie ik nooit. Vanuit mijn werk (naast het bestuur en de boerderij) bezoek ik zo’n 600 stallen per jaar. Nog nooit heb ik aangetroffen wat Animal Rights laat zien."

Dat betekent zo'n 3 bedrijfsbezoeken per dag voor z'n werk, naast z'n bestuursfunctie(s).

En dan noemt hij zich ook nog boer.

En net zoals hij op geen enkel bedrijf een misstand ziet,

wat natuulijk niet zo is want er gebeuren altijd ongelukken wanneer je met levende wezens werkt,

ziet hij van Animals Rights (en de PvdD) slechts het "grote onrecht" dat boeren wordt aangedaan,

zonder de redenen voor het door AR aangedragene,
of te erkennen dat de veehouderij financieel en mentaal steeds verder onder druk komt te staan met de daarbij behorende uitwassen,

vooral vanuit z'n bestuurlijke zijde enigzins trachtend te begijpen, laat staan een oplossing te zoeken.
Kjol 6 Februari 2019
Laat ze eerst maar eens bij de halal slachthuizen kijken, daar hoor je de selectieve dierenliefhebbers nooit over.
Zeker bang voor een agressieve moslim die ze dan thuis opzoekt.
hans 6 Februari 2019
Kjol, waarom niet de koosjere slachthuizen geschreven? Ben jij ook bang voor represailles?
En slachthuizen worden wel degelijk door hen bezocht, zij pleiten voor beter toezicht, camera's, maar onze fijne regering houdt het op "zelfcontrole" bij deze als zeer betrouwbaar bekend staande tak.

Maar nooit naar anderen wijzen wanneer je zelf niet schoon bent.

8900 6 Februari 2019
Juist kjol, die mensen hebben hun baantje/hobby gecreëerd door ontevreden te zijn (ontevredenheid te creëren)over de veehouderij. Zolang als de veehouderij blijft bestaan en zij een 'strijkstok' kunnen vinden waar ze ook mee kunnen slaan, zijn ze zeker van hun baantje/hobby. En dat doen ze op een voor hun zelf veilige manier door vredelievende mensen lastig te vallen/de stuipen op het lijf te jagen.

hans 6 Februari 2019
Overigens, halal slachthuizen? Ik dacht dat bijna alle "normale" slachthuizen tegenwoordig veelal halal slachten?
Lekker makkelijk, want dan hoeven ze geen 2 stromen vlees te creeren, de Christelijke Nederlander eet alles.
Henri 6 Februari 2019
Bertus, de hele agrosector maakt dikke winst van voer tot supermarkt. Niet alleen unilever. Alleen wij als boeren maken geen winst. Van supermarkt en unilever kan ik het nog het beste hebben. Wat mij het meest tegen de borst stoot zijn de mengvoerbedrijven, wel aan de keukentafel schijnheilig mee klagen over opbrengstprijzen. Maar er ondertussen alles aan doen dat alles bij het oude blijft omdat ze daar het meest aan verdienen. En de boer wordt overal op aangekeken.
bertus 6 Februari 2019
een goede actie vindt ik dit. want alles wat AR zou willen vertellen en ester natuurlijk, is niet gebeurt met een vreemde in de zaal. tijd voor tegen actie
Abonnee
AAR 6 Februari 2019
Types als Hans vergiftigen elke redelijke vorm van discussie.
tinus 6 Februari 2019
toch een ding,als je aan iemands postuur al kan zien wat voor VLEES je in de kuip hebt.
veel duidelijker kan het niet worden.
camera 6 Februari 2019
Heeft die Bertus geen camera meegenomen naar die bijeenkomst? Zou een HELE VETTE HIT kunnen worden op YouTube.
Dus Bertus, graag volgende keer verborgen camera mee.
duurzaam lid 6 Februari 2019
bertus van lto,
bij lto nemen ze toch een offensieve houding aan.
doe dit nou dan ook maar.
dan krijg en heb je toch waar je voor gaat.
henk 6 Februari 2019
Zeg Hans, rare reactie heb jij op het artikel!
waarom maak jij je volledige naam niet bekend?
Ook bang voor represailles?
Wim 6 Februari 2019
Hallo Hans, ik ga er vanuit dat jij ook een van de helden bent waar Ester Ouwehand het over heeft. Goed lezen en de sector kennen is misschien voor jouw nog een leerproces.
Dat Hans zijn identiteit niet bekend maakt heeft niks te maken met de toestand van zijn bedrijf of zijn manier van bedrijfsvoeren, maar het het feit dat de manier waarop AR bedrijfsbezoeken aflegde niet bepaalt goed is voor de dieren (stress).
Verder schrijft Hans 600 stallen en niet 600 bedrijven, zoals je misschien op je nachtelijke bezoekjes wel gemerkt zult hebben.
bestaan de meeste bedrijven uit meerdere stallen.
Dat AR kritisch is over de sector is alleen maar goed en zorgt ervoor dat de dierwelzijn nergens zo hoog is als in Nederland. Maar over de manier waarop ze kritiek kenbaar maken heb ik grote problemen. Hoe zou jij je voelen al je op het toilet gefilmd wordt of je niet toevallig een filtersigarettenpeuk in het toilet gooit.
henk 6 Februari 2019
@wim je haalt bertus en hans door elkaar!
hans 6 Februari 2019
AAR, Henk en Wim, allemaal in de aannames aangaande mijn persoontje. Klopt weinig van, maar liever houd ik het inhoudelijk. En bang ben ik niet, maar tegen internet agressie is weinig te doen.

Of het 600 bedrijven of stallen zijn maakt niet zoveel uit, de stallen zijn groot, en even heen en weer hoppen is er toch niet meer bij (hygiene).
Stress voor de dieren is een goeder reden om tegen ongemelde bezoeken te zijn, maar wanneer dit soort bezoeken niets opleverde, zou de motivatie snel zijn verdwenen.
Dieren welzijn is gemiddeld in Nederland goed, dat ben ik wel met je eens, maar de uitwassen zijn er toch wel, mede door de hoge productie-eisen die de Nederlandse boer stelt . Of ze de beste ter wereld zijn is maar de vraag, mede afhankelijk van waaraan je je eisen stelt.
Abonnee
erik 6 Februari 2019
Het zou de redactie van Boerenbusinness gesierd hebben als ze het hele verhaal van Bertus ( te vinden op social media) erbij geplaatst hadden en als iedereen het van a tot z gelezen had voor we weer over elkaar struikelen. Het lijkt hier soms de tweede kamer wel
Take Brottner 6 Februari 2019
Welk bericht is dat Erik? Op Social media?
Abonnee
erik 6 Februari 2019
kon het niet terugvinden op twitter, was een openbare meeting van animal rights, er was ook een verslaggever van weekblad de Boerderij aanwezig.
Berry 6 Februari 2019
ff googelen op: "Komt een boerenzoon bij de activisten"Dan vind je het artikel wat je zoekt.
J. Van Leeuwen 7 Februari 2019
De undercover boer is bang voor bezoek van AR? Waarom dan? Uit angst dat ze stiekem 's nachts zijn stal filmen?
Cor 7 Februari 2019
Bertus bestuurder van LTO, als een wolf in schaapskleren zich wentelend in zieligheid in plaats van de misstanden en rotte appels in de branche aan te pakken en dat te laten zien, dan ontneem je dierenactivisten wat dat betreft bestaansrecht, waarom wil je dat maar niet inzien: luiheid, gemakzucht, arrogantie, domheid, je neemt de misstanden niet weg door de boodschappers in een kwaad daglicht proberen te stellen, weg met die lafheid, met mensen en organisatie als jij zijn de boeren geenszins gebaat, misstanden achter de gesloten muren van de stallen willen houden is niet acceptabel in een rechtsstaat, ook boeren moeten zich verantwoorden al willen ze dat van nature niet. Ik hou van goede boeren die beseffen dat dierenwelzijn niet alleen hun zaak is, maar van iedereen, en gelukkig is dat de meerderheid.
Treurig? 7 Februari 2019
De AR heeft vorig jaar een filmpje op sociale media gezet van wantoestanden bij een kippenbedrijf in de NOP. De volgende dag kwam de NVWA een kijkje nemen en bleek er niets an de hand. Het betreffende filmpje bleek uit een ander land te komen. Het zal je als veehouder maar gebeuren. Gisteravond zat mevrouw Thieme bij Jinek weer eens te oreren over vegan vlees, geen journalist die eens doorvraagt naar de link die ze heeft met de vegan industrie van haar ex...
Jb 7 Februari 2019
Maak de volgende vergadering maar bekent gaan we met meer wordt gezellig kan ik je verzekeren wie gaat er mee
gehaktbal 7 Februari 2019
dan neem ik de vleeshapjes wel mee....
vanplateringen 7 Februari 2019
Je moet je er niet druk om maken, heeft wel veel weg van de Nazi opkomst maar dit terzijde.
Dit zielige landje is allang ten dode opgeschreven, lees hiervoor alleen maar de kranten. Eens gaat de boel knallen en dan is het in ieder geval een burgeroorlog en wellicht W.O 3. Tja, teveel welvaart doet rare dingen met mensen.
Abonnee
info 9 Februari 2019
Dat stelletje 20 en 30 ers moet eens een lesje hebben in opvoeding en duidelijk gemaakt worden dat dit niet word getolereerd door een hard werkende veehouder , graag publicatie van de volgende vergadering AR. Ik denk dat ze dan snel tot andere gedachten bereid zijn.
Abonnee
Vrij grof 10 Februari 2019
De Agenda a van A R. staat op hun website en zag dat ze gisteren en vandaag op een beurs staan in Oostende of zo.
Misschien wel eens aardig om massaal naar een vergadering van die lui te gaan!
Een strategie vanuit een oorlog is dat je de vijand moet kennen .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden