Misschien heeft u hem al wel ontvangen en anders komt hij binnenkort: de WOZ-aanslag voor 2019. De letters 'WOZ' staan voor 'Wet waardering Onroerende Zaken'.
Deze WOZ-waarde wordt jaarlijks onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, veelal in een samenwerkingsverband, bepaald. In 2018 werd in Nederland aan ongeveer 8,9 miljoen onroerende zaken een WOZ-waarde toegekend.
Redenen voor een kritische blik
Aangezien de WOZ-waarde voor steeds meer doeleinden wordt gebruikt, is het belangrijk er kritisch naar te kijken. Allereerst worden de jaarlijkse gemeentelijke heffingen, zoals de Onroerende Zaakbelasting (OZB) en de waterschapsheffingen, erop gebaseerd. De WOZ-waarde is daarnaast van belang voor andere belastingen. Zo bepaalt de waarde van de woning het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.
Voor bedrijfsgebouwen geldt een afschrijvingsbeperking op basis van de WOZ-waarde, met name voor bv's wijzigt dit in 2019 ingrijpend. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt bij het bepalen van de hoogte van de erf- en schenkbelasting. Kortom: redenen genoeg om de WOZ-beschikking nader te analyseren.
Whitepaper
Een (veel) te hoge WOZ-waardering is uiteraard nadelig, omdat de OZB, de waterschapsheffing en het huurwaardeforfait van de woning er direct aan gekoppeld zijn. Het grootste nadeel ontstaat echter wanneer er ook nog afschrijvingsbeperkingen zijn. Hoe dit allemaal precies werkt, leest u in onze whitepaper voor agrarisch ondernemers, en in het bijzonder tuinbouwers.
In diezelfde whitepaper vindt u ook een rekenvoorbeeld waarmee onder meer de essentie van een juiste taxatie voor de bodemwaarde toegelicht wordt. Lees het hele artikel over de WOZ-aanslag op de website van accon■avm.
Wilt u regelmatig op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u aan voor de nieuwsbrieven van accon■avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.