Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs klapt kortstondig onderuit

20 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt is en blijft er een van extremen. In een paar dagen daalde de stroomprijs met een factor vier om daarna weer net zo snel omhoog te schieten. Het winderige weer maar ook de regen van de afgelopen dagen hielp de elektriciteitsprijs te drukken. De politiek worstelt onder tussen met de hoge energieprijzen. Voorlopig veroorzaken de beleidsbepalers echter vooral extra onzekerheid op de energiemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs duikelde naar beneden dit weekend. Zaterdag 17 september sloot de EPEX Spot op €100,78 per MWh. Dat is de laagste prijs sinds begin juni. Een paar dagen eerder op woensdag 14 september stond de EPEX nog op €417,30 per MWh. De dip in het weekend lijkt overigens maar van korte duur. Inmiddels is de koers op de EPEX vandaag (dinsdag 20 september) alweer opgelopen naar €350,43 per MWh.

Over de oorzaak voor de prijsval op de elektriciteitsmarkt zijn de experts het niet eens. Het weer speelt in elk geval een rol. Het herfstachtige weer met buien zorgde ervoor dat er minder aanbod was van met zonnepanelen opgewekte stroom. Daar stond een bovengemiddelde productie van windturbines tegenover. Dat extra aanbod van stroom opgewekt met wind duwde de elektriciteitsprijs naar beneden. Wat ook meehelpt is het gestegen waterpeil van de Rijn. Dat vergemakkelijkt het transport van kolen vanuit de zeehavens naar de energiecentrales verder in het binnenland. Hoewel de prijzen van vervoer over de Rijn nog niet op het niveau van voor de droogte liggen, begint de prijs van het vervoer wel te dalen.

Veel woorden geen uitgewerkte plannen
De politiek veroorzaakt extra onzekerheid op de energie- en elektriciteitsmarkt. Vanuit Europa werden vorige week plannen gepresenteerd waarin de Commissie bekendmaakte in te willen grijpen op de markt. Daarbij wordt gedacht aan onder andere het instellen van prijslimieten en het extra belasten van energiebedrijven die garen spinnen bij de hoge energieprijzen. Hoe en wat er precies gedaan wordt blijft nog vaag. De presentie van de niet uitgewerkte plannen veroorzaken voorlopig alleen maar meer onzekerheid op de toch al zeer volatiele elektriciteitsmarkt.

Ook de Nederlandse overheid grijpt in op de energiemarkt. De NOS maakte gisteren bekend dat er vanaf 1 januari een maximumprijs komt voor stroom en gas. Dit prijsplafond geldt alleen voor consumenten en voor een gemiddeld verbruik van energie. Voor bedrijven komt er nog geen tegemoetkoming in de extreem gestegen energiekosten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden