StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws CBS

Inflatie daalt naar 9,9%, voeding wel duurder

8 December 2022

De inflatie is in november gedaald naar 9,9%, van 14,3% in oktober. Dit komt voornamelijk doordat energie goedkoper werd, meldt het CBS. Voeding werd juist duurder, al was het minder duur dan eerst. Op jaarbasis was de prijsstijging van voeding 15,7%, in oktober was dat 14%. Vooral de prijzen van brood- en graanproducten en vlees- en zuivelproducten stegen.

Het gaat hier om de de consumentenprijsindex (CPI). Volgens de Europese methode waarmee de inflatie van de EU-landen kan worden vergeleken, was de inflatie in Nederland in november 11,2%. 

Het CBS berekent ook de prijsontwikkeling zonder energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) en motorbrandstoffen. Zonder deze elementen zou de inflatie 6,8% zijn, tegenover 6,9% in oktober.

De tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de energieprijzen, die in november 2022 voor het eerst is uitgekeerd, heeft geen invloed op het inflatiecijfer omdat het gezien wordt als inkomenssteun. Het prijsplafond heeft een invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas en wordt daarom wel meegenomen in de CPI, meldt het CBS.

Reëlere afspiegeling energieprijzen in inflatiecijfer 2023
Energie levert een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Veel huishoudens hebben echter nog een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Sinds de energieprijzen omhoog zijn geschoten, geeft dit een scheef beeld. Het CBS is daarom al enige tijd bezig om te bekijken hoe dit beter verwerkt kan worden. De statistiekdienst verwacht nu dat er in 2023 meer duidelijkheid zal zijn over een nieuwe waarnemingsmethode van energieprijzen en wanneer en hoe die wordt ingevoerd. De al gepubliceerde cijfers zullen niet worden aangepast.

ING: 'Inflatie voorlopig hoog'
ING kwam vandaag (8 december) ook met een economische outlook. De Inflatie is volgens de bank over de piek heen. Het hoogtepunt werd bereikt in september, met 14,5%, maar blijft voorlopig hoog. ING Research verwacht dat de stijging van de CPI over heel 2022 uitkomt boven de 10%. "Dat is heel hoog." In 2023 zal de inflatie volgens de vooruitblik een stuk lager zijn, rond de 4,4%. "Nog steeds een forse prijsstijging", aldus de bank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Voeding wordt duurder, terwijl inflatie afneemt

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox