Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Green Deal

Timmermans haalde alles uit kast voor groen plan

24 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Het Agri comité van het Europese parlement heeft zich gisteren uitgesproken tegen de natuurherstelwet en de maatregelen voor halvering van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Een zware tegenvaller voor vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Milieu commissaris Virginijus Sinkevičius. Naar nu blijkt hebben beide heren alles uit de kast getrokken om steun te krijgen in het parlement.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen maandag (22 mei) ging het er hard aan toe in de vergadering van de agrarische commissie van het Europees Parlement. Timmermans maakte de parlementariërs duidelijk dat de Green Deal 'een compleet pakket is'. De ene maatregel wel aan nemen en de andere verwerpen, kan niet volgens de commissaris. "Het is geen à la carte menu", zei Timmermans tijdens de vergadering. "De Commissie zal niet met een nieuw pakket komen, laat dat glashelder zijn. Als de regels voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (halvering van het gebruik GBM's in 2030) en de natuurherstelwet niet wordt aangenomen dan is ook het voorstel voor het toelaten van nieuwe gentechnieken (gene-editing) dreigde Timmermans. De eerste twee maatregelen zijn steunpilaren van de boer-tot-bordstrategie en een belangrijk onderdeel van de prestigieuze Green Deal. De harde toon van Timmermans heeft niet geholpen om de voorstellen door de agrarische commissie van het parlement te krijgen.

Chantage
Voorafgaand aan de vergadering maandag blijken Timmermans en Sinkevičius al omstreden middelen ingezet te hebben om steun voor de plannen te werven, zo meldt nieuwssite Euractiv vandaag. Het departement van Timmermans heeft aan Eurativ bevestigd dat Timmersmans ontmoetingen heeft gehad met Europarlementariërs en hun medewerkers 'om over de zorgen die er leven heen te gaan en de natuurherstelwet te verduidelijken'.

"De Commissie probeert niet langer te overtuigen maar gaat over tot chantage", zegt een anonieme parlementariër tegen Euractiv. Volgens parlementslid Emma Wiesner zouden de plannen zelf goed moeten zijn zonder dat chantage nodig is. "De Commissie probeert links en rechts tegen elkaar uit te spelen, dat is niet de juiste manier", volgens Wiesner. De commissie moet overtuigen met goede argumenten. Ook parlementariër Herbert Dorfmann uit felle kritiek en spreekt van een actie die volgens hem riekt naar afpersing. "Als dit het politieke democratische concept is van Timmermans en Sinkevičius zegt dat veel over hun manier van denken", vertelde hij bij Euractiv.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox