Shutterstock

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

7 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Na een fase van structurele dalingen maakte de gasmarkt een woelige periode door. Verschillende verstoringen op het Noorse gasnet en werkzaamheden aan de Franse Montair LNG-terminal zorgen op het moment voor een lager aanbod de Europese markt. Daarnaast vreest de markt door een daling van de Europese LNG-importen voor mindere tijden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op woensdag 31 mei noteerde de TTF €28,85 per megawattuur. Daarna daalde de gasprijs flink tot €23,10. Op maandag 5 juni stond de gasprijs op de hoogste stand van de week. Een megawattuur gas werd op die dag verhandeld voor €28,48. Op dinsdag 6 juni stond de gasprijs weer een stuk lager, en was de gasprijs de €25,36.

Tussen het hoogte- en dieptepunt van de week zat een verschil van bijna 25%. Dit lijkt een enorm verschil, maar vergeleken met de noteringen van vorig jaar valt het verschil mee. Vorige week zat er ruim €5 verschil tussen de uitersten. In 2022 zou de gasprijs bij een dergelijk relatief prijsverschil met €25 tot €75 zijn gestegen. Op een bepaalde manier toont de stijging hoe sterk de gasprijs is gedaald sinds 2022. Toch duidt de stijging er ook op dat de schijnbare rust die de gasmarkt op het moment lijkt te kenmerken, nog verre van vanzelfsprekend is.

Vooral verstoringen op het Noorse gasnet zorgen voor onrust. Als gevolg hiervan liggen leveringen uit verschillende grote Noorse gasvelden tot zeker medio juni stil. Noorwegen is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle Europese gasleveringen. Daarnaast draait de uploadcapaciteit van Europees gas op het moment niet op zijn maximale capaciteit nu de invoer van de Franse Montoir LNG-terminal door werkzaamheden stil ligt. Sinds 28 mei is de terminal in onderhoud en volgens uitbater Engie blijft de gashub tot minimaal 18 juni buiten gebruik.

LNG-importen iets gedaald
Een andere reden voor de onrust is dat de Europese Unie voor het eerst sinds de Oekraïneoorlog minder vloeibaar gas invoert. In mei werd 7,66 miljoen ton LNG naar Europa geëxporteerd. Daarmee vielen de importen zo'n 0,4 miljoen ton lager uit dan in april. Dat Europa het met minder vloeibaar gas moet stellen komt voornamelijk door grotere vraag uit Azië en Zuid-Amerika.

Na de lage standen eerder deze lente, zijn de prijzen van vloeibaar gas in deze continenten gestegen. Nu de Europese gasprijs een stuk lager uitvalt, is het voor handelaren onaantrekkelijk om LNG in de Europese Unie af te zetten. Hoewel de teruggang voor alsnog laag uitvalt, wakkert de daling de angst voor structureel lagere exportvolumes aan. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft al meermaals gewaarschuwd voor lagere Europese importvolumes door een grotere Aziatische vraag. Op de gasmarkt heerst dan ook de verwachting dat de invoer in juni verder terugloopt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden