Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt weer verder na korte pauze

28 September 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs heeft zijn opmars na de wat verrassende daling van vorige week weer opgepakt. Lage opslagvolumes in het belangrijke Amerikaanse olieopslagstad Cushing lijkt daarvoor de oorzaak. De voorraden zijn inmiddels namelijk bijna zo leeg dat het dagelijkse opereren in gevaar dreigt te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de onverwachtste druk op de oliemarkt van vorige week, zet de opmars van de prijs van Brent-olie deze week weer door. Tot maandag 25 september stond de prijs nog licht onder druk. Op die dag bereikte de Brent-benchmark de laagste notering, bij een stand van $93,29. Op woensdag 27 september werd olie voor $95,65 verhandeld. De hoogste stand sinds 7 november 2022.

Op het moment overheerst de angst voor een lager olieaanbod. Naast de lagere productie van de OPEC-landen die de oliemarkt al maanden overheerst, blijken leveringen in de Amerikaanse oliefaciliteit Cushing gedaald. Analisten spreken van een historisch dieptepunt van de olieproductie binnen deze faciliteit. Dit is een flinke klap voor de Amerikaanse oliemarkt, aangezien in Cushing veel verschillende oliepijplijnen verbindt. In de week van 15 september werden slechts 23 miljoen vaten via het knooppunt doorgevoerd. De verwachting heerst dat het volume in de week van 22 september met nog één miljoen vaten afneemt nog 22 miljoen vaten. In juni kwamen in Cushing nog 43 miljoen vaten olie binnen.

Bottleneck
Wat de situatie nog spannender maakt, is dat het volume de minimale operationele capaciteit nadert. Als er in Cushing minder dan 20 miljoen vaten opgeslagen liggen, is het volgens handelaren ingewikkeld om de olie uit de opslagen te pompen. Daarnaast dreigt kwaliteitsverlies. Net als in een de brandstoftank van een auto kan er namelijk in verhouding te veel water en zand in de olie komen als het peil te laag uitvalt.

De lagere volumes zijn het gevolg van een sterke Amerikaanse groei in de vraag naar olie. Op het moment heeft de markt de hoop dat de situatie op relatief korte termijn herstelt. Door gepland onderhoud valt de maximale verwerkingsgraad in de Verenigde Staten met 1,8 miljoen vaten per dag terug. Zelfs als de volumes weer stijgen, zou het probleem weer snel de kop op kunnen steken. Medio oktober zou het geplande onderhoud namelijk alweer afgerond moeten zijn. In dat geval zou er weleens een maximum aan de volumes die bedrijven uit Cushing mogen onttrekken, kunnen worden ingesteld. Deze maatregel zou tot gevolg hebben dat het wereldwijde olieaanbod verder afneemt.

De prijs van diesel is net iets hoger dan vorige week. Toch beweegt de prijs niet met het sentiment op de oliemarkt mee. Op donderdag 21 september werd diesel voor €143,98 per 100 liter verhandeld. Daarna steeg de dieselprijs tot tussen 22 en 24 september tot €146,54. Sinds 25 september staat de dieselprijs echter weer wat lager. Op 27 september werd 100 liter diesel voor €144,91 verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox