Cosun-topman Robert Smith

Bietenprijs de komende jaren weer omlaag

14 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De historisch hoge bietenprijs van Cosun over oogst 2012 van 68,80 euro per netto ton is geen maatstaf voor de komende jaren. Robert Smith, topman van Cosun, temperde bij de presentatie van de prijs en de jaarcijfers direct de euforie door aan te geven dat de bietenprijs de komende jaren weer gaat dalen. "Dit niveau kunnen we de komende jaren niet vasthouden."

De hoge bietenprijs vloeit voor een groot deel voort uit een hoge suikeropbrengst per hectare en een hoge marktprijs voor suiker. De verwachting is echter dat de suikerprijs de komende tijd verder gaat dalen door meer aanbod op de wereldmarkt voor suiker en maatregelen van de Europese Commissie die meer druk op de prijzen gaan geven. Deze druk op de marges gaat vooral zijn effect krijgen in de prijs voor oogst 2014 en voor oogst 2015, stelt Smith. "Al zijn dit veronderstellingen, want het is natuurlijk moeilijk om aan te geven hoe de suikermarkt zich in komende drie jaar ontwikkelt."

Het jaar 2013 lijkt wat dat betreft een overgangsjaar te worden. Een echte daling van de suikerprijs wordt volgens Smith pas in de loop van het jaar verwacht. Bovendien heeft Cosun nog een aantal jaarcontracten met de verwerkende industrie kunnen afsluiten tegen gunstige prijzen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden