Nekken van lokale industrie

Kritiek op melkexport Arla richting Afrika

15 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Arla wil overtollige melk gaan exporteren naar Afrika, maar wordt daarbij geconfronteerd met felle kritiek van de voorzitter van de MS, zo meldt JV.

Arla gebruikt EU-landbouwsubsidies om de bodem onder plaatselijke melkproducenten in Afrika weg te slaan. Dit is de kritiek van MS nadat Jyllands-Posten vrijdag schreef over de plannen van de Deens-Zweedse zuivelgroep om 1-2 miljard liter melk, in het bijzonder van Deense en Duitse markt, te verkopen in Afrika in de vorm van melkpoeder.

MS waarschuwde ervoor dat de strategie waarschijnlijk fatale gevolgen heeft voor de lokale melkproducenten in ontwikkelingslanden.

"Het is een belachelijke situatie. Arla geniet van enorme landbouwsubsidies vanuit de EU en kent daarom overproductie van melk, die nu zal worden geëxporteerd naar Afrika. Het gaat ten koste gaan van de plaatselijke zuivelindustrie", aldus Trine Pertou Mach voorzitter van MS, en politicus in Denemarken. Arla is van plan nog eens 230 miljoen in de Duitse markt te investeren en een toename van de melkproductie te realiseren terwijl er nu al overproductie is.

"Er is niets illegaals aan de aanpak van Arla, het probleem is dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU fungeert als indirecte steun voor de export van overtollige melk, en de productie en de industrie in ontwikkelingslanden ondermijnt."

"Het is krom dat aan de ene kant de Deense zakensector initiatieven in ontwikkelingslanden ondersteunt, in de hoop dat die banen creëeren en armoede te bestrijden. Maar dat aan de andere kant grote bedrijven met EU-subsidies in de rug de mogelijkheden van lokale melkproducenten vernietigen", zegt Trine Pertou Mach.


.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
R vd Berg 15 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10820553/Kritiek-op-melkexport-Arla-richting-Afrika]Kritiek op melkexport Arla richting Afrika[/url]
Wie of Wat MS is waar Trine Pertou Mach voorzitter van is weet ik niet maar deze heeft wel een heel opmerkelijke mening; op boerderij niveau is er overproductie, gelukkig maar nu hoeven niet alle mensen hun eigen koe te houden....lijkt me lastig in de stad.
In Europa is er óók overproductie, gelukkig maar dan gaan er net iets minder mensen dood van de honger dan zonder overproductie.
Helaas is de productie en verwerking in de ontwikkelingslanden lang niet toereikend om de bevolking te voeden.....wat wil Trine Pertou Mach dan??? net zoveel MENSEN doodhongeren tot er een evenwicht is tussen productie en consumptie in de ontwikkelingslanden??? dat kan ik ook nog niet geloven.
Laten we blij zijn met een beetje geld(subsidie)mensen kunnen reden van de hongerdood.
Huib Rijk 17 Februari 2013
Beste R van der Berg, boeren voelen werkelijk betrokkenheid bij allerlei wereldproblemen zoals honger en armoede. Dat blijkt ook uit uw reactie. Maar toch ben ik het niet met u eens. Export van overschotten die voorkomen dat mensen van honger doodgaan? Dat is zelden het geval. Want honger komt niet door tekort aan voedsel. Honger hangt samen met armoede - rijke mensen hebben nooit honger want voedselstromen volgen het pad van het geld. De meeste hongerlijders wonen niet in de stad maar op het platteland: landloze arbeiders en kleine boeren. Belangrijke oorzaak van honger is niet dat voedsel te duur is, maar dat voedsel te goedkoop is. Arme boeren kunnen geen opslagplaatsen bouwen voor hun voedsel, zijn dus gedwongen net na de oogst te verkopen als de prijzen laag zijn en komen later in het seizoen te kort, of hebben geen geld voor kunstmest/zaaizaad, scholing voor hun kinderen, gezondheidszorg. Met als gevolg dat de schoolmeester, de dokter, etc ook niets verdienen. Export van voedsel, met name als dat gesubsidieerd is versterkt dat effect alleen maar.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden