De voordelen van zindelijkheid

Varkenstoilet moet kosten varkenssector drukken

1 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De mest efficiënter verwerken en de uitstoot van schadelijke gassen en fijnstof te verlagen terwijl het dierenwelzijn verbeterd en de kosten worden verlaagd; volgens Wageningen UR kan dit met het varkenstoilet.

Wageningen UR Livestock Research heeft het varkenstoilet in de praktijk getest op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in het Brabantse Serksel. Bij het watercloset voor de beesten brengen de varkens de mest zelf weg. Volgens projectleider Nico Verdoes van Wageningen UR is de plaats van de keutel de sleutel.

De reden hiervoor is de aangeboren zindelijkheid van varkens. Zodra varkens een nieuw hok betreden bepalen ze eerst de zogenoemde functiegebieden voor liggen en eten. Het meest onaantrekkelijke plekje in het hok wordt vervolgens de mestplaats. ‘Daar moet je rekening mee houden voor de locatie van een varkenstoilet’, aldus onderzoekster Fleur Bartels van Wageningen.

Onderzoekers van VIC Sterksel hebben samen met varkenshouders en stallenbouwers twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende prototypes van de toiletstal, voor zowel grote als kleine groepen dieren. De belangrijkste bevindingen zijn dat varkens bij voorkeur langs een wand mesten, op een rustige en afgescheiden plek. Het stalklimaat, de lichtkleur en de lichtintensiteit zijn eveneens van invloed, net als de mogelijkheid van sociaal contact met soortgenoten. Varkens zijn goed te trainen om hun behoefte op de aangewezen plek te doen. Meer onderzoek is echter nodig om te kijken hoe varkens op een efficiënte manier van elkaar kunnen leren en of dit leerproces is te automatiseren.

Naast praktijktests van Wageningen en VIC zijn ook varkenshouders van het Netwerk Varkenstoilet op eigenbedrijven aan de slag gegaan met het varkenstoilet. Harry Henst en Andries van den Bogert, twee deelnemers, zeggen dat per bedrijf moet worden bekeken wat het beste past. ‘Het is een combinatie van factoren, bijvoorbeeld het aanbieden van ruwvoer op te verwachten ‘foute mestplekken’ kan helpen om de functiegebieden anders in te delen’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mieke vlemminx 2 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10821453/Wageningen-ontwikkelt-toilet-voor-varkens]Wageningen ontwikkelt toilet voor varkens[/url]
ij werken met een losse strostal waar de dragende zeugen kunnen uitlopen. Ze staan op rooster en kunnen kiezen waar ze willen zijn. We zouden erg graag willen dat ze op de rooster het toilet hebben zodat de strostal niet bevuild wordt. We hebben al van alles geprobeerd oa met licht maar het lukt nog niet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden