China zoekt varkensvlees

Smithfield over in Chinese handen

29 Mei 2013

Het Chinese Shuanghui International stemde woensdag in met de koop van Smithfield Foods. Dit tegen een bedrag van 4,7 miljard dollar. Hiermee wordt de stroom van varkensvlees richting werelds grootste consument uitgebreid, zo meldt Reuters. Shuanghui is de grootste vleesverwerker in China.

De overeenkomst volgt op de vraag vanuit de grootste aandeelhouder naar verandering binnen het bedrijf, inclusief een roep om opsplitsing van de in Virginia gevestigde varkensproducent. Voordat de deal werkelijkheid wordt gaat eerst het Amerikaanse comité voor buitenlandse investeringen er nog naar kijken.

China is de nummer drie afzetmarkt voor Amerikaans varkensvlees. Vooral de laatste tijd is het vlees in trek, doordat de Aziatische reus te kampen heeft met voedselschandalen waarbij van alles van ratten tot varkens betrokken is.

Het Chinese bedrijf biedt 34 dollar per aandeel, een premie van 31 procent in vergelijking met de beursnotering van Smithfield. Shuanghui slurpt 2,4 miljard dollar van de schuld van Smithfield op. Het bedrijf verandert na de overname niet, alleen het vlees wordt voortaan afgezet in China.

Continental Grain Co, een bedrijf met een belang van 5,8 procent en meteen de grootste aandeelhouder in het varkensbedrijf, dringt al langer aan op verandering. Afgelopen maand stuurde het bedrijf zelfs een brief met het voorstel om het bedrijf op te breken in drie onafhankelijke onderdelen om de waarde van de aandelen vrij te maken.  

China wordt ondertussen geplaagd door schandalen met varkensvlees. Zowel de dump van varkenskarkassen als de verkoop van vlees waarmee gerommeld is worden onderzocht.

Regenradar
Powered by Agroweer
Varkensvleesgigant China houdt resultaat vrij stabiel

Nieuws Varkens

Varkensvleesgigant China houdt resultaat vrij stabiel

China kocht in november wat meer varkensvlees

Achtergrond Varkens

China kocht in november wat meer varkensvlees

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

Marktflits Vlees

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

Nieuws Varkens

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief