Akkoord in Brussel

Bietenquotum definitief ten einde in 2017

26 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Europese suikermarktordening houdt definitief op te bestaan in 2017. In dit jaar vervalt het bietenquotum en wordt de Europese suikermarkt geliberaliseerd. Dit laat Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese landbouwministers hebben met de Europese Commissie en het Europees Parlement een akkoord bereikt over de einddatum van de suikerquotering in 2017. Het jaartal was nog een punt van discussie, want de bestuurlijke gremia in Brussel hadden daar elk hun eigen idee over. De commisie onder leiding van landbouwcommissaris Dacian Ciolos wilde het quotum al in 2015 schrappen, terwijl het parlement een voorstel had aangenomen voor verlenging tot 2020.

Uiteindelijk trekken de landbouwministers, die 2017 al in hun voorstellen hadden gezet, aan het langste einde. Daarmee haalt de suikermarktordening, dat is ontstaan in 1968, net niet haar vijftigjarig bestaan. Dit betekent dat de Europese suikerindustrie nog een kleine vier jaar de tijd heeft om zich voor te bereiden op een vrije Europese suikermarkt. Suiker Unie is daar al druk mee bezig, zo vertelden algemeen directeur Albert Markusse en Jan Willem van Roessel, secretaris van coöperatie Cosun, in mei in een interview met magazine Boerenbusiness.

Ook het einde van de melkquotering in 2015 is definitief vastgelegd. Volgens Dijksma is daarmee "een belangrijke stap gezet op weg naar een verdere marktoriëntatie in twee sectoren waar Nederland zowel op Europees als mondiaal gebied een prominente rol speelt", zo laat ze in haar verslag aan de Tweede Kamer weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden