Einde van hoge kali-prijs?

Einde BPC kali gelijk aan Saoedi-Arabië uit Opec

31 Juli 2013

Het ziet er naar uit dat het duopolie op de kalimarkt van Canpotex en BPC voorgoed verleden tijd is. Het Russische Uralkali en het Wit Russische Belaruskali konden het niet eens worden en maakte een einde aan BPC. Een zet die vergeleken wordt met de impact die het heeft als Saoedi-Arabië uit Opec stapt.

Dinsdag werd bekend dat er een einde gekomen is aan het Russische kartel, Belarus Potash (BPC). Al eerder rommelde het aan het firmament van het duopolie en was het eigenlijk alleen nog maar de vraag welke machtige samenwerking als eerste ging vallen. Oorzaak is de grote vraag naar kali vanuit Azië. De diverse kaliproducenten wilden die vraag zo graag invullen dat er begonnen werd met "stuntprijzen" en de verkoop van product buiten de samenwerkingen om. Uiteindelijk was de verkoop van kali buiten BPC om door Belaruskali voor Uralkali reden om BPC op te breken. BPC vertegenwoordigt ongeveer 43 procent van de wereldmarkt.

Uralkali plaatste vrijwel direct na het bekend worden van de scheiding nog een bom onder de markt door aan te geven dat de kali-prijs over de tweede helft van 2013 gaat dalen naar 300 dollar per ton. De huidige prijs bevindt zich op 400 dollar per ton. Het Duitse K+S en het Israëlisch ICL ondervonden dit meteen door aandelen die in een vrije val terechtkwamen.

Ook een andere partij kan niet meer doen dan alleen maar toekijken hoe miljarden dollars waardeloos worden. BHP, die het begin inluidde van het einde van het duopolie, kan weleens gaan afzien van de Jansenmijn in het Canadese Saskatchewan. Deze mijn heeft de potentie om de grootste kalimijn ter wereld te worden met een jaaropbrengst van 8 miljoen ton kali. Dit wil zeggen als het project doorgaat. 

Tot nog toe kostte de Jansenmijn BHP 1,2 miljard dollar. Oorspronkelijk was het in Australië gevestigde bedrijf van plan 1 juli bekend te maken of de plannen met de mijn doorgaan of niet, maar dit werd uitgesteld door het zelfopgelegde bezuinigingsprogramma. Lagere prijzen voor metaal en mineralen maakte dat noodzakelijk. Van de diverse grote projecten was de Jansenmijn degene die het meeste kans maakte om door te gaan.

Echter de bom die het opsplitsen van BPC onder de kalimarkt heeft gelegd zorgt voor een radicale verandering van de markt. Deze stap wordt ook wel vergeleken met de impact die het heeft als Saoedi-Arabië uit Opec stapt. De ontwikkeling van de mijn kost namelijk 15 miljard dollar, bij een kaliprijs van 300 dollar per ton haakt het bestuur van BHP af.

Canada kan het alleen maar toejuichen als het plan van BHP niet doorgaat. Vooral omdat het bedrijf aangegeven heeft zich niet bij de Canadese tegenhanger van BPC te willen aansluiten.

  

 

 

 

 

  

Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden door FarmTrade

Door hoge kunstmestprijs alternatief op FarmTrade

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief