Specifiek fokprogramma

Een derde bio-biggen sterft in Denemarken

19 Augustus 2013 - 1 reactie

Uit een door de Universiteit van Aarhus uitgevoerde studie blijkt dat één op de drie biggen doodgeboren wordt of sterft tijdens het spenen op biologische bedrijven in Denemarken. Het Deense ministerie van Landbouw pleit voor een speciaal fokprogramma.

De studie, die is uitgevoerd in opdracht van het Deense ministerie van Landbouw, wijst uit dat enkele belangrijke verschillen met gangbare bedrijven voor een hoog sterftecijfer zorgt. Door de strengere voorschriften moeten biggen op biologische bedrijven vrij rond kunnen lopen. Hierdoor is het moeilijk de biggen te monitoren in de perinatale en in de lactatie periode waardoor meer biggen verhongeren. Daarnaast vormen infecties een grotere bedreiging en sterven biggen door verdrukking.

Dit zorgt voor een sterftecijfer van 33 procent op biologische bedrijven. Op gangbare bedrijven sterft ongeveer 14 procent van de biggen tijdens de geboorte of tijdens de eerste levensweken. De onderzoekers benadrukken dat de gegevens moeten worden aangevuld met meer onderzoek. De conclusie is in ieder geval dat er iets moet gebeuren.

Eén manier waarop het Deense landbouwministerie het sterftecijfer wil drukken, is een fokprogramma wat biggen meer weerbaar moet maken. Hier moeten ook gangbare bedrijven van profiteren. Op de korte termijn moeten monitoringsytemen worden verbeterd en de toegang tot zeugen eenvoudiger worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rob 20 Augustus 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10832465/Een-derde-bio-biggen-sterft-in-Denemarken]Een derde bio biggen sterft in Denemarken[/url]
Lijkt me echt iets om Kamervragen over te stellen. Dit zijn echt geen bofbiggen (verdrukking, verhongeren en bloot gesteld aan allerlei infectie's).
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse DCA BestPigletPrice

Biggenprijs kan nieuwe verlaging niet ontlopen

Analyse Biggen

Koersval treft ook biggenprijzen

Nieuws Varkens

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief