Zorgen om voorraden

CAOBISCO mikt op minder boter en melkpoeder

11 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Over het marketingjaar 2013/14 wordt er door de vereniging van Chocola-, Biscuit- en Suikerwerkindustrieën van Europa (CAOBISCO) rekening gehouden met een mindere beschikbaarheid van boter en melkpoeder. Dat wil zeggen wanneer de melkaanvoer een niveau bereikt van 140 miljoen ton en rekening houdend met een lichte stijging bij de kaasproductie, zo meldt het vakblad voor de suikerindustrie.

De hogere export van zuivelfabricaten en een verlaagde melkproductie resulteren er in dat over de eerste maanden van 2013 op Europees niveau minder boter geproduceerd is. Dit houdt in dat op de Europese binnenlandse markt een ernstig tekort van boter gezien wordt, wat resulteert in hogere prijzen. Deze hebben volgens CAOBISCO nadelige gevolgen voor verwerkers en consumenten, met slecht zeer beperkt uitgesteld voordeel voor melkveehouders.

CAOBISCO grijpt de conferentie van de Europese Commissie aan om de toekomst van de sector uit te lichten. De organisatie was onder meer fel tegenstander van productiebeperkingen. "Het beperken van de productie helpt de melkveehouders niet om efficiënter en meer concurrerend te worden. Met productiebeperkingen verdampt elke ambitie om mee te doen op de wereldmarkt."

"Tevens zorgt de seizoensfactor ervoor dat het managen van de voorraden de sleutel is naar een stabiele markt en het helpt om prijsvolatiliteit te voorkomen. Daarom pleit CAOBISCO voor het behoud van de publieke voorraden als een veiligheidsnet in geval van extreme volatiliteit."

Wel is de organisatie bezorgd over verlenging van de tijdsduur dat er opkopen voor private voorraden kunnen plaatsvinden. Hiermee worden meer volumes van de markt gehaald in een tijd dat de melkaanvoer laag is. De organisatie geeft juist aan dat ze dan product nodig hebben voor het vierde kwartaal van 2013.

"Alles bij elkaar moeten bedrijven aangesloten bij de CAOBISCO ervoor zorgen dat ze gedurende het marketingjaar voldoende de beschikking hebben over betaalbare zuivelfabricaten. Dit om ervoor te zorgen dat ze concurrerend blijven op de wereldmarkt." Tevens pleit de organisatie voor versoepeling van de importrestricties.

Dit alles moet er aan bijdragen een gezonde Europese zuivelketen te behouden welke zijn plaats als wereldleider behoudt en het produceren van melk stimuleert.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden