Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Schaarste verhoogt liquiditeit akkerbouwer

6 Februari 2020 - Jeannet Pennings

De kaspositie van de Nederlandse akkerbouwer kwam afgelopen jaar uit op €46.000. Dat is €7.000 meer dan in 2018 en komt neer op zo’n €80 per hectare. Schaarste en hogere prijzen hebben de liquiditeit in het vierde kwartaal een extra duwtje gegeven.

De cijfers komen naar voren in de liquiditeitsmonitor van ABN Amro, Wageningen Economic Research en het ministerie van LNV. De verbetering van de kaspositie is minder groot dan in 2018, toen er €16.000 euro bij kwam. Dat heeft onder meer te maken met de investeringen die gedaan zijn.

Meer investeringen
Door de gemiddeld genomen hogere inkomens van oogstjaar 2018 kon er volgens ABN Amro in 2019 meer geïnvesteerd worden dan in 2018. Wel zijn er grote regionale afwijkingen. Dat heeft vooral te maken met verschillen in grondsoort, waterhuishouding, verzilting en beregeningsmogelijkheden. Uiteindelijk is in 2019 de waterbeschikbaarheid in een groot aantal teeltgebieden redelijk hersteld en is de productie gemiddeld op een hoger niveau uitgekomen. Er kon tot ver in december gerooid worden.

Doordat een deel van de akkerbouwproducten op de vrije markt eerder verkocht is dan normaal – vanwege schaarste en hogere prijzen – is de kaspositie van akkerbouwers in vierde kwartaal toegenomen. Daarnaast vielen de betaling van de betalingsrechten van RVO, zoals gebruikelijk, in december.

Minder aflossingen
De bijschrijving voor het jaar 2019 bedroeg €770.000. Dit was meer dan in 2018 werd gerealiseerd. Daartegenover stonden afschrijvingen ter hoogte van €760.000, een veel hoger bedrag dan in 2018. Door het investeringsgedrag van akkerbouwers namen de uitgaven toe.

Ten opzichte van het voorgaande jaar is het bedrag aan leningen in 2019 licht gestegen. In mei was er zowel bij de bij- als afschrijvingen een piek. Dit is het gevolg van hoge leningen die in die maand zijn aangegaan om investeringen te doen en de uitgaven voor die investeringen zelf.

Vooruitzichten
Ondanks het lagere prijsniveau aan het begin van 2020, verwacht ABN Amro dat dit slechts beperkte invloed zal hebben op de totale omzet op akkerbouwbedrijven. Aardappelen, het belangrijkste gewas, zijn traditioneel deels via een contract ingedekt. De liquiditeitspositie van bedrijven kan in het eerste kwartaal verbeteren, wanneer de voorraden deels verkocht worden. Teeltkosten worden vaak gespreid betaald in een periode dat de inkomsten afnemen.

De bank ziet ook ontwikkelingen die de liquiditeitspositie van akkerbouwers kunnen aantasten. Door de productietoename in de afgelopen jaren en geopolitieke ontwikkelingen, zoals handelsconflicten en het Coronavirus, is de prijsvorming van (friet)aardappelen moeilijk in te schatten. Daarnaast kunnen kostenverhogende aspecten, zoals hogere bewaarkosten door het wegvallen van kiemingsremmers en hogere duurzaamheidseisen, niet altijd worden doorberekend. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden