Ruim 65 procent gezaaid

Bietentelers verrast door snelle opkomst en muizen

2 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Door het warme weer en een beetje vocht komen de vroegst gezaaide suikerbieten inmiddels boven. Per hectare staan gemiddeld zo’n 60 tot 70.000 plantjes aan de oppervlakte, meldt Cosun. De rest is hard onderweg. Inmiddels zijn ook de eerste hectares overgezaaid, door het gevolg van muizenschade.

Telers die begin maart hebben gezaaid worden verrast door de snelle opkomst van het zaad. In enkele gevallen werden bij het afbranden van het perceel ook bietenplantjes doodgespoten. De opkomst verloopt nog niet overal even spoedig. Op de slempgevoelige percelen heeft de regen van half maart voor korstvorming gezorgd. Regen is dan ook gewenst. De zware grond kan hier ook flink van profiteren omdat de situatie hier wederom droog en moeizaam is. De grond blijft moeilijk te bewerken. Eén teler had de primeur. Hij moest vier hectare overzaaien als gevolg van muizenvraat, schrijft Cosun.

Momenteel zit landelijk goed 65 procent van het areaal suikerbieten in de grond. In Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland en de Noordoostpolder zijn de zaaiwerkzaamheden bijna afgerond. In het noordelijk klei- en veengebied moeten nog de meeste bieten worden gezaaid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden