Tot de uitreiking
00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden

Stikstofkraker JOZ finalist Agribusiness Award

Boerenbusiness feliciteert JOZ als genomineerde voor de Boerenbusiness Agribusiness Award 2021. JOZ heeft de Stikstofkraker Gazoo ingediend voor de Award.

JOZ beschrijft de stiktofkraker als 'een uniek mesttransitieconcept'. De kraker gaat de strijd aan met het stikstofprobleem en de vrijheid van de boer, zo staat in de aanmelding te lezen.

De innovatie van JOZ is een circulaire oplossing die niet alleen stikstof reduceert, maar ook methaan. Eerst wordt dunne fractie verdampt waardoor ammoniak en restwater ontstaat. De ammoniak wordt opgevangen in de stikstofkraker. Door het toevoegen van salpeterzuur ontstaat er kalkammonsalpeter, oftwel: vloeibare kunstmest. Bij het verzamelen van de dikke fractie in een afgedekte ruimte is het mogelijk om de methaan die vrijkomt als broeikasgas op te vangen en richting de stikstofkraker te geleiden. In de Gazoo bevindt zich een gloeispiraal die het methaan affakkelt en omzet in CO2.

De vakjury is lovend over de aanmelding van JOZ. "Een innovatie om het stikstofprobleem in de melkveehouderij te 'kraken'. Dat is precies wat de praktijk en ook de samenleving nodig heeft, aldus de jury. Een innovatie die een halvering van de sector overbodig maakt, zoals jullie zelf stellen. Zal de boeren aanspreken! Proficiat met jullie nominatie!"

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Agribusiness Award.