Tot de uitreiking
00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden

Lely Sphere door als finalist Agribusiness Award

Boerenbusiness feliciteert Lely als genomineerde voor de Boerenbusiness Agribusiness Award 2021. Lely heeft de Sphere ingediend voor de Award.

De Lely Sphere is een stalsysteem dat 70% van de stikstofuitstoot in de stal, zo beschrijft Lely de innovatie in haar aanmelding. Het systeem zet de ammoniak die hierbij vrijkomt, om in circulaire kunstmeststof waardoor de aanschaf van kunstmest afneemt. Een kleine aanpassing van de stalvloer zorgt voor de scheiding van mest en urine. Deze brongerichte scheiding is de eerste stap naar minder ammoniak in de stal. Een afzuigunit zuigt de lucht in de kelder af en zet met een filter ammoniak om in circulaire stikstofmeststof. Deze nieuwe meststromen kan de melkveehouder gebruiken om grond en gewassen nauwkeuriger te bemesten. Hierdoor neemt de gezondheid van de boer en de koeien toe en de neerslag in de natuur af.

De jury ziet perspectief in de uitvinding van Lely: "Jullie innovatie is qua timing perfect en biedt de mogelijkheid de stikstofuitstoot op melkveebedrijven bij de bron aan te pakken en drastisch terug te dringen. En dat op een manier die per kilogram bespaarde stikstof ook nog eens vele malen goedkoper is dan uitkoop van bedrijven. Inmiddels ook officieel RAV-erkend. Kortom, een innovatie met veel perspectief, aldus de jury. Proficiat met jullie nominatie!"

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Agribusiness Award.