Agrifoto

Nieuws Bodem

Wormrobot brengt bodemkwaliteit in kaart

2 December 2020 - Jeannet Pennings

Om inzicht te krijgen in de bodemkwaliteit hoeven binnenkort wellicht geen ingewikkelde monsters meer genomen te worden. Wetenschappers in Amerika hebben een zogenaamde wormrobot ontwikkeld. Deze brengt onder meer het bodemleven in kaart.

De wormachtige robot is 30 tot 60 centimeter lang en gaat als een soort boor de grond in. De voorkant woelt de grond los, terwijl de achterkant kronkelende bewegingen maakt. Daarmee wordt nagebootst hoe wormen door de grond bewegen.

Black box ontmantelen
De robotworm moet in staat zijn om bodemeigenschappen als dichtheid, vochtigheid en temperatuur te meten. Ook kan de robotworm micro-organismen detecteren en de wortelgroei in beeld brengen. Daarmee moet inzicht verkregen worden in de interactie tussen plant en bodem. Iets wat nu vaak nog wordt gezien als een black box.

Met de gegevens over de bodem en het bodemleven verwachten onderzoekers zaken als opbrengst en stresstolerantie te kunnen voorspellen. Tegelijkertijd hopen zij zicht te krijgen op hoe planten reageren op de effecten van klimaatverandering.

Proeven in maïsperceel
De robotworm wordt getest in een maïsperceel. Eén robot beweegt zich door een hele rij maïs en slaat de gegevens op. Daarna worden deze bovengronds uitgelezen. Omdat de bodem een slechte geleider is voor radiogolven kan de data van de robotworm niet direct afgelezen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden