Op de foto staan van links naar rechts Peet, Rens en Jesse Barendregt
Een groot deel van de aardappelen gaat in netzakken van 5 of 10 kilo weg.
De vraag naar kleine verpakkingen (3 en 5 kilo) groeit.
Tafelaardappelen vormen de hoofdmoot bij Barendregt. Daarnaast worden wortelen, uien en tarwe geteeld.
Barendregt Aardappelen in Kraggenburg onderscheidt zich met aardappelen van de klei.
Momenteel wordt de sorteerlijn gebruikt door een collega-pootgoedteler.
De tafelaardappelen van Barendregt staan bekend om hun hoge kwaliteit.
Geen aardappel verlaat onverpakt het erf van Barendregt Aardappelen.
De verpakkingslijn is afgelopen najaar vernieuwd, zodat de kleine verpakkingen nu van papier kunnen zijn.

Bedrijfsreportage Barendregt

'Inspelen op vraag naar herkomst product'

14 Februari 2020 - Jeannet Pennings

Of het nu een papieren draagtas is voor 3 kilo of een netzak voor 10 kilo, geen aardappel verlaat onverpakt het erf bij Barendregt Aardappelen in Kraggenburg. Het bedrijf verwerkte afgelopen jaar bijna 2,5 duizend ton tafelaardappelen. De eigen ‘Flevoland aardappelen’ vallen in de smaak bij afnemers, want de vraag blijft groeien.

‘K(l)ei Lekker’ pronkt er op de zakken aardappelen die in de schuur klaar staan om afgeleverd te worden. “Dat is de slogan die we gebruiken”, vertelt Rens Barendregt. “Het staat voor een hoge kwaliteit ongewassen, geborstelde tafelaardappelen met een betere smaak en lange houdbaarheid.” Zijn vader, Peet Barendregt, vult aan: “Een deel van de aardappelen telen we zelf, de rest staat onder contract of kopen we in. Een voorwaarde is daarbij dat de aardappelen van de klei komen. Die staan van oudsher bekend om hun kwaliteit. Met name de aardappelen hier uit de polders hebben een goede naam.”

Verbreding activiteiten
En daar maakt Barendregt handig gebruik van. In 2013 introduceerde het bedrijf samen met haar grootste afnemer, groothandel Postuma AGF in IJsselmuiden, het merk Flevoland aardappelen waarvan de afzet exclusief via Postuma loopt. “De consument heeft steeds meer interesse in de herkomst van producten. Daar spelen we op in.” Het verwerken en verpakken van aardappelen past Barendregt goed. “Wij zijn van origine geen groot akkerbouwbedrijf, dus hebben we gezocht naar verbreding van onze activiteiten”, vertelt Rens (30). De jonge ondernemer kwam 5 jaar geleden bij zijn ouders, Peet en Mirjam, in de maatschap.

Bedrijfsgegevens
Barendregt Aardappelen is een akkerbouwbedrijf in het Flevolandse Kraggenburg. Het telen, verwerken en verpakken van tafelaardappelen is de grootste tak van sport. Op 18 hectare staan de rassen Bildtstar, Frieslander, Eigenheimer, Irene, Nicola en Doré. Daarnaast worden tafelaardappelen onder contract geteeld en ingekocht. Het bouwplan omvat verder tarwe (15 ha), uien (7,5 ha) en wortels (7,5 ha). Drijvende krachten achter het familiebedrijf zijn Peet en Mirjam Barendregt en hun zoons Rens en Jesse. Dochter Sanne koos voor een carrière buiten het bedrijf.

Met de groeiende vraag naar kleinere verpakkingen (3 en 5 kilo) ontstond er ruimte voor Rens om fulltime thuis te werken. Die groei zet onverminderd door en dat is de reden dat voor de opslag van producten en machines wordt uitgeweken naar huurlocaties. Niet ideaal en op termijn hopen de ondernemers dan ook met nieuwbouw alles onder 1 dak te brengen. Tot die tijd is het puzzelen met de ruimte. Bovendien is er aan arbeid geen gebrek. Pieken worden opgevangen met losse arbeidskrachten. Inmiddels werkt ook broer Jesse (26) 2 dagen per week mee met het idee straks toe te treden tot de maatschap.

Van bulk naar niche
Het is de derde en vierde generatie die nu de scepter zwaait bij Barendregt Aardappelen. “Mijn opa en oma zijn ooit op een pachtbedrijf in Rotterdam begonnen”, vertelt Peet. “Toen ze daar weg moesten, kregen ze deze locatie in de Noordoostpolder toegewezen.” Samen met zijn vader breidde Peet het traditionele akkerbouwbedrijf verder uit. “Nog steeds telen we naast aardappelen, wortelen, uien en tarwe. Voorheen vormden fritesaardappelen de hoofdmoot, maar die brachten lange tijd weinig op. Ik ergerde me aan de bulkproductie en de beperkte grip op de prijs.”

Wat we nu doen is veel meer een nichemarkt waarin we ons kunnen onderscheiden

Peet Barendregt

Reden om het kleine beetje huisverkoop uit te bouwen en daarmee meer mogelijkheid te creëren om je te onderscheiden in de markt. “Wat we nu doen is veel meer een nichemarkt”, vertelt Peet. “Zo’n 95% van onze aardappelen gaat naar groothandels, die op hun beurt onder andere groenten- en fruitwinkels en marktverkopers beleveren.” Sinds de introductie van Flevoland Aardappelen in 2013 heeft dat een vlucht genomen. Rens: “Wij leverden daarvoor al tafelaardappelen in netzakken van 5 en 10 kilo. Daar zijn de plastic verpakkingen van 3 en 5 kilo bijgekomen.”

Overstap op papier
Om in te spelen op de vraag naar meer duurzaamheid, zijn die plastic verpakkingen afgelopen najaar vervangen door papieren draagzakken. De nieuwe machine die daarvoor werd aangeschaft draait inmiddels op volle toeren. “De papieren zakken hebben een flinke meerprijs ten opzichte van de plastic voorganger”, geeft Rens toe. “Ze zijn bijna €0,15 per stuk duurder, maar die prijs kunnen we doorberekenen aan onze afnemers.” De verpakkingen dragen bij aan het onderscheidend vermogen. “Het is mooi om op deze manier een eigen product te vermarkten. Dat lukt aardig”, zegt de ondernemer bescheiden, “en dat geeft voldoening.”

De verpakkingslijn bij Barendregt Aardappelen is jaarrond in gebruik. In de zomer staat de handel op een lager pitje staat, maar de overige seizoenen draait de lijn regelmatig overuren. Alle handelingen rond de verpakkingslijn is handwerk en dus is het proces vrij arbeidsintensief. “We zijn dan ook meer verpakker dan akkerbouwer”, lacht Rens. “De handel is heel ad-hoc met soms 2 aflevermomenten per dag. Onze grootste piekmomenten vallen in het najaar. Dan gaat er tot 30 ton per dag weg.”

Trots op product
Als de druk aan de verpakkingszijde ’s zomers afneemt, nemen de akkerbouwwerkzaamheden toe. Rens: “Dat begint in het voorjaar met het zaaien van de gewassen. Alleen voor wintertarwe besteden we dit uit, dat zit nu al in de grond. Richting de zomer doet mijn vader vooral het spuitwerk en ik de werkzaamheden er omheen, ook voor het pootgoed. We telen 1 hectare eigen pootgoed, alleen voor het ras Bildtstar. De rest van onze gronden willen we zoveel mogelijk beschikbaar houden voor de teelt van tafelaardappelen.” De zomer betekent voor de mannen afwisseling. “Vaak zijn we ’s ochtends bezig met inpakken en de rest van de dag met oogsten.” En die combinatie bevalt. “We doen meer dan alleen voedsel produceren en zijn trots op het eindproduct dat we leveren.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden