BASF

Aangeboden door BASF

'Onder de streep telt het rendement!'

9 April 2020

Over de noodzaak van rhizoctoniabestrijding bestaat in de praktijk weinig discussie. Bij de keuze voor het middel maken belangrijke details het verschil. Naast een goede werking spelen praktische zaken als oplosbaarheid en dosering. Maar het loont ook om naar verschillen in financiële opbrengst te kijken, want onder de streep telt het rendement.

“We doen bij veel van onze rhizoctoniaproeven opbrengstmetingen, maar meestal doen we niet zo veel met die gegevens”, vertelt Bert Westhoff, technisch productadviseur bij BASF. “Voor Allstar hebben we de cijfers toch maar eens op een rijtje gezet. En wat blijkt? Gemiddeld over meer dan 15 proeven geeft Allstar 2.200 kilo meer pootgoed onder lood dan de marktreferentie. Dat is toch al gauw een meeropbrengst van €650 per hectare. Daarmee heb je de kosten van de behandeling ruimschoots terugverdiend.”

'Gemiddeld geeft Allstart al gauw een meeropbrengst van €650 per hectare', aldus Bert Westhoff van BASF

Westhoff legt uit dat het niet zomaar om demoveldjes gaat. “Voor een deel zijn het officiële proeven die in 4 herhalingen worden aangelegd. Een ander deel betreft enkelvoudige strokenproeven, maar die worden wel in viervoud bemonsterd. En de proeven vonden plaats in meerdere jaren en liggen altijd in pootgoedgebieden en deels op proefboerderijen.”

Tot bijna 3 ton verschil
Bij het bemonsteren worden de meer dan zeer licht aangetaste rhizoctoniaknollen verwijderd; hetzelfde geldt voor de onder- en de bovenmaat. Vervolgens wordt de kilogramopbrengst in de maat 35-55 vastgesteld, gesplitst in gangbare potermaten. “Gemiddeld kom je dan op die 2.200 kilo verschil”, vertelt Westhoff. “In jaren met weinig ziektedruk is het verschil kleiner, maar in 2019, toen de ziektedruk hoog was, liep het verschil op tot 2.800 kilo. Dan ga je al richting een meeropbrengst van duizend euro. En dan heb ik het voordeel van minder sorteerwerk nog niet meegenomen.”

“De praktijk heeft de afgelopen jaren al ervaren dat Allstar een gebruiksvriendelijke lage dosering heeft, goed mengbaar is en prima in oplossing blijft”, besluit Westhoff. “Met deze opbrengstcijfers kunnen we laten zien dat de goede werking van Allstar ook resulteert in een prima financieel resultaat. Want onder de streep telt immers het rendement!”

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden