BASF

Aangeboden door BASF

'Enervin SC heeft prima gepresteerd in schema’s'

2 Mei 2022

Het nieuwe fungicide 'Enervin SC' is afgelopen jaar in de praktijk in veel schema's getest. En met succes. Gewasbeschermingsadviseurs zijn enthousiast, volgens Michiel Bosdijk. "Enervin SC heeft goede kaarten om het wegvallen van mancozeb op te vangen."

"Het was een mooi jaar om te laten zien wat Enervin SC in de praktijk waard is. De phytophthoradruk was hoog. We hebben veel geleerd over mogelijke combinaties van Enervin SC met andere phytophthoramiddelen." Technisch productadviseur Michiel Bosdijk van BASF steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Enervin SC manifesteert zich als een heel flexibel product dat je in vrijwel elk phytophthorablok kunt combineren met andere fungiciden. De schema's met Enervin SC die afgelopen seizoen zijn getest door onszelf en door de andere gewasbeschermingsfirma's, hebben goed gepresteerd. De demovelden zijn goed bezocht en de gewasbescherming adviseurs zijn enthousiast."

Resistentiebreker
Een belangrijke eigenschap van Enervin SC, die ook door gewasbeschermingsadviseurs vaak spontaan wordt genoemd, is resistentie. "Veel bestaande middelen zoeken naar een nieuwe partner nu mancozeb is weggevallen", aldus de technisch productadviseur. "De actieve stof in Enervin SC is Initium. Die stof komt uit een andere groep dan alle andere phytophthoramiddelen en dat maakt Enervin SC de ideale resistentiebreker. Dat was de functie die mancozeb vroeger had."

Ook de goede mengbaarheid draagt bij aan de brede inzetbaarheid van de nieuwe fungicide. "In de praktijk gaat een phytophthoramiddel bijna nooit solo in de tank. Er gaat olie mee, een insecticide, een andere fungicide of een bladmeststof. Enervin SC combineert prima met vrijwel alles."

De snelle regenvastheid zal veel telers eveneens aanspreken, denkt Bosdijk. "Je ziet dat de neerslagextremen de laatste jaren zijn toegenomen en dan is regenvastheid een belangrijke eigenschap."

Brede toepassing
Twee jaar na de introductie is voor het nieuwe fungicide hét moment voor brede praktijktoepassing aangebroken. De productadviseur is optimistisch: "We hebben heel veel combinaties uitgeprobeerd en ook op verschillende grondsoorten. De gewasbeschermingsadviseurs hebben gezien dat je met Enervin SC mooie schema's kunt maken. Er zijn positieve praktijkervaringen opgedaan bij veel akkerbouwers. Voor een zwaar phytophthorajaar als 2021 is dat een mooi resultaat."

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden