Limagrain

Aangeboden door Limagrain

‘Groenbemester goed voor bodem én uitstraling’

28 Juli 2021

Op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee runt Hans Voogd zijn akkerbouwbedrijf. Om zijn bodem gezond te houden zijn groenbemesters een volwaardig onderdeel van het bouwplan.

Met een bouwplan met daarin vroege aardappelen, sjalotten, plantuien, gladiolen, sierfruit, zomertarwe en spinazie en Oost-Indische kers voor de zaadwinning is Hans een druk bezet man. "Mijn vader teelde alleen op 8 hectare bloemzaden, dus ik ben heel klein begonnen. Op deze manier kan ik met weinig hectares toch een bedrijf opbouwen en een inkomen genereren. We bewerken nu 42 hectare, van lichte zandgrond tot heel zware klei."

Bonte grond
De percelen in en om Ouddorp zijn enorm bont. "Op sommige kavels gaat het van zware klei naar licht zand. We hebben ook best wat heel lichte percelen. Daar kunnen we al begin maart aardappelen poten onder plastic. Vanaf eind mei rooien we wekelijks ongeveer een hectare, voor 1 juli zijn die percelen weer leeg. Ook de sjalotten en plantuien zijn vroeg van het land. Ik kan daar een mooie groenbemester telen, die tot na de winter blijft staan."

Aaltjes inperken
De groenbemesters zijn voor Hans een volwaardig onderdeel van het bouwplan. Zijn groenbemesterkeuze start met een teeltdoel. "Op de lichtere percelen zijn schadelijke aaltjes een risico. Die perk ik waar nodig, op basis van bodemmonsters en waarneming, in met Doublet Plus multiresistente bladrammenas. Vooral chitwoodi kan hier problemen geven, die houden we met de Doublet goed onder controle. Is aaltjesbestrijding niet nodig, dan kies ik voor zoveel mogelijk organische stof, sinds 2 jaar met LG Orgamax; een mengsel van zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver."

Maximaal organische stof
De groenbemesterkeuze overlegt Hans met zijn teeltadviseur Jan van Vugt van Van Iperen. "Orgamax sprak me aan vanwege het mooie beeld en de organische stof. Op de lichte percelen probeer ik maximaal organische stof aan te voeren met groenbemesting en compost. Als ik daar niets zou doen houd ik strandzand over. Stuifschade is daar ook een probleem, dat probeer ik met NKG nog meer te voorkomen. Dat lukte dit voorjaar goed na de Orgamax, die vriest goed kapot en laat resten achter die mooi verpulveren. De bodemstructuur was er mooi korrelig onder."

"De LG Orgamax ontwikkelt zich in het begin enorm snel. Dat is nodig, want de onkruiddruk is hoog op de lichte grond. Later komen de zonnebloemen in bloei en dat is een prachtig gezicht. Buurtbewoners en ook toeristen die hier in grote aantallen komen reageren daar heel enthousiast op. Dat vind ik ook belangrijk, om onze sector in een goed daglicht te zetten. En zelf kan ik daar ook echt van genieten."

LG Orgamax in bloei.
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden