Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft 21 augustus 2018 geoordeeld dat het fosfaatreductieplan 2017 de rechterlijke toets doorstaat. Kortom: melkveehouders konden voorzien dat de ongeremde groei tot fosfaatbeperkende maatregelen zou leiden.
Alleen als er sprake is van een individuele disproportionele last kan men mogelijk voor compensatie of ontheffing in aanmerking komen. Wat betekent dit concreet en hoe werkt dat in uw situatie?
Fosfaatreductieplan 2017
We gaan even terug naar 2017. Toen moest Nederland de fosfaatproductie reduceren naar het niveau voor het behoud van derogatie. De Regeling fosfaatreductieplan 2017 stimuleerde melkproducerende bedrijven om het aantal stuks rundvee terug te brengen. De melkveehouders betalen een heffing als hun veestapel groter is dan op 2 juli 2015.
Volgens Nederlandse melkveehouders zijn de heffingen in strijd met hun eigendomsrecht. Zij beroepen zich in dat verband op het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden. Het CBb oordeelt dat het duidelijk was dat ongeremde groei niet mogelijk was en dat zij konden voorzien dat groei kon leiden tot maatregelen om de mestproductie te beperken.
Individuele disproportionele last
Alleen als de melkveehouder wordt geconfronteerd met omstandigheden en feiten die niet voor alle veehouders gelden en die meebrengen dat hij in bijzondere mate wordt getroffen door de maatregel, kan er sprake zijn van compensatie of ontheffing.
Een agrarisch ondernemer die wil bewijzen dat er in zijn geval sprake is van een individuele disproportionele last, moet de volgende zaken kunnen aantonen:
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) toetst vervolgens of er inderdaad sprake is van een individuele disproportionele last, en zal deze beslissing, conform de uitspraak van het CBb, motiveren.
Onderbouwing individuele last fosfaatreductieplan
Via de website van RVO.nl zal nadere informatie verstrekt worden over de in te dienen onderbouwing, zoals de eisen waaraan een rapport over de continuïteit van het bedrijf moet voldoen en een formulier dat gebruikt kan worden om de bijzondere individuele omstandigheid te onderbouwen.
De adviseurs en juristen van accon■avm helpen u graag met het leveren van het bewijs dat sprake is van een disproportionele last. Neem contact op met uw accon■avm adviseur of maak gebruik van ons contactformulier.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van accon■avm via het aanmeldformulier. Volg ons ook op Twitter, LinkedIn of Facebook!