Melkveehouder Gerwin ter Maat rekende erop: in 2019 komt het zoet. Toch viel Prinsjesdag wat zuurder uit. Ondernemers kunnen inderdaad rekenen op lastenverlichting, maar lappen via andere potjes weer bij.
Gerwin: "Van tevoren was ik vrij positief gestemd over de Miljoenennota. Minder vennootschapsbelasting, lagere inkomstenbelasting én nieuwe (subsidie)kansen voor duurzaamheid en jonge boeren. Toen ik verder las, ontdekte ik het zuur. Interessante aftrekposten zoals de Energie-investeringsaftrek worden weer afgebouwd. Uiteindelijk betaal je toch weer bij."
"Ik verwacht dat deze maatregelen geen schokkende impact hebben op mijn onderneming. Natuurlijk is dat afhankelijk van mijn winst, maar ik heb goede hoop. Ik word er misschien niet slechter van, maar mijn bedrijf gaat er ook niet op vooruit."
Gemiste kans
"Er is 1 ding dat ik mis: ruimte voor duurzaamheid. Je hoort telkens dat de gaskraan dicht moet, maar dan is er wel een duurzaam alternatief nodig. Daar moet de overheid voor zorgen middels subsidies en regelingen. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt afgebouwd. Deze regelingen zijn juist een stimulans voor duurzaamheid. De overheid moet dit vliegwiel wel aanjagen."
Ter Maat vervolgt: "De zure maatregelen hebben mij verbaasd, want de vooruitzichten waren juist positief. Natuurlijk begrijp ik dat het kabinet niet alleen kan uitgeven. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Ik ben benieuwd of de lastenverlichting daadwerkelijk te voelen is in onze portemonnee."
Wilt u op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van accon■avm via het aanmeldformulier. Volg ons ook op Twitter, LinkedIn of Facebook!