Shutterstock

Aangeboden door accon■avm

Kringlooplandbouw 2030: kansen en succesfactoren

9 April 2019

Kringlooplandbouw. Er is de afgelopen tijd veel over gezegd en geschreven. Het moet meer winst opleveren, voor de boer én het milieu. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil deze duurzame cirkel in 2030 af hebben. Wat betekent dit in de praktijk? En wat is ervoor nodig om kringlooplandbouw te realiseren?

De land- en tuinbouwsector en visserij zijn toonaangevend. Tegelijkertijd staan we ook voor een aantal uitdagingen, want de huidige focus is nog altijd: zoveel mogelijk voedsel produceren tegen een lage prijs, met een redelijk inkomen voor de boer.

Dit huidige systeem is echter niet meer houdbaar. Dit omdat de bodem uitgeput raakt, we biodiversiteit verliezen en er strenge milieuwetgeving geldt. Daarom pleit Schouten voor een omslag naar kringlooplandbouw in 2030.

Wat is kringlooplandbouw?
Bij kringlooplandbouw worden alle gebruikte grondstoffen teruggebracht in het landbouwgebied. Dit betekent dat de agrarische biomassa en de daarin opgeslagen voedingsstoffen in het voedselsysteem blijven: dit is de kringloop. Op deze manier hebben agrarisch ondernemers geen extra stoffen, zoals kunstmest, nodig. Ook komen er minder afvalstoffen vrij, wat ervoor zorgt dat het milieu zoveel mogelijk gespaard blijft. 

Gevolgen voor de akkerbouw
Voor de akkerbouwsector betekent kringlooplandbouw dat de inzet van kunstmest alleen plaatsvindt wanneer dit echt nodig is. Lees het gehele artikel over de kringlooplandbouw op de website van acconâ– avm.

Wilt u regelmatig op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief