Shutterstock

Aangeboden door accon■avm

Grondgebruik en samenwerking

13 April 2021

Landbouwminister Schouten maakte vorig jaar in hoofdlijnen haar nieuwe mestbeleid kenbaar. Ze zet in op grondgebonden melkveehouderij. De precieze invulling ontbreekt nog. Toch kunt u als melkveehouder én als akkerbouwer al voorsorteren op de toekomst. Hoe wordt u grondgebonden in tijden van enorme grondhonger en hoge grondprijzen? Junior Juridisch Adviseur Rianne Bakker van acconâ– avm deelt enkele inzichten en nodigt u graag uit voor het webinar van acconâ– avm over dit thema.

Als melkveehouder kunt u bijvoorbeeld inzetten op pacht, deelteelt of een samenwerkingsverband met een collega-veehouder of akkerbouwer. En dat geldt ook andersom: als akkerbouwer kunt u de samenwerking zoeken met een melkveehouder, om zo te voorzien in uw behoefte aan goede grond.

Ontwikkelingen gemeenschappelijk landbouwbeleid en mestbeleid
Het mestbeleid en het gemeenschappelijk landbouwbeleid zullen de komende jaren aan verandering onderhevig zijn. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de agrarische sector. Ik schets de huidige ontwikkelingen.

De bedoeling is dat met ingang van 2023 het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt ingevoerd. Er zal veel veranderen op het gebied van directe betalingen en de eisen die daaraan gesteld worden. Het nieuwe mestbeleid zal waarschijnlijk inzetten op meer mestverwerking voor de intensieve veehouderij en grondgebondenheid voor de overige sectoren.

Pacht en deelteelt: dek risico's af
Om als melkveehouder grondgebonden te worden of om als akkerbouwer aan goede grond te komen, kunt u gebruikmaken van bijvoorbeeld pacht of deelteelt. Hierbij is het belangrijk om goede afspraken te maken. Tussen beide partijen én met derden, zoals de RVO of Belastingdienst. Daarbij moet u rekening houden met diverse wet- en regelgeving.

Wordt dit niet goed vastgelegd, dan loopt u het risico op negatieve financiële gevolgen. Ook zijn er risico's bij het vastleggen van pacht voor pachters en verpachters. Het goede nieuws: u kunt deze risico's afdekken door zowel pacht als deelteelt goed te regelen en vast te leggen. Een juridisch adviseur van acconâ– avm kan u daarbij ondersteunen.

Samenwerken
Ook een samenwerkingsverband tussen ondernemers in de agrarische sector kan interessant zijn. Als het gaat om grondgebondenheid, maar ook bij financiering, fosfaatrechten, deelteelt en het fiscale aspect. In de praktijk zie ik steeds meer samenwerkingsverbanden tussen een stakende partij en een overnemende partij.

Overweegt u een samenwerkingsverband aan te gaan? Schakel dan tijdig een adviseur in, die u kan wijzen op de verschillende aandachtspunten die hierbij horen.

Webinar op 15 april, bent u erbij?
In het webinar op donderdagavond 15 april gaan de adviseurs van acconâ– avm verder in op dit thema. Wat zijn veranderingen in de Gecombineerde Opgave 2021 (GO)? Hoe maakt u goede afspraken over deelteelt en pacht? En wat zijn de mogelijkheden rondom een samenwerkingsverband? En wat is nu écht belangrijk voor de toekomst van uw onderneming?

Lees meer over het webinar van acconâ– avm en meld u aan.

Meer informatie
Waar wilt u staan met uw onderneming over 10 jaar? Over deze vraag gaan we graag verder met u in gesprek. Ook kunnen we u helpen om een gedegen stappenplan te maken. Zo brengen we samen u én uw onderneming verder, met focus op de toekomst. Neem contact op met een acconâ– avm kantoor bij u in de buurt of stel uw vraag aan Rianne Bakker.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief