BASF

Aangeboden door BASF

Pyrethroïde blijft de basis tegen virus in pootgoed

18 Maart 2021

Regelmatig spuiten met het pyrethroïde Sumicidin Super en olie is al decennialang een betrouwbaar wapen tegen overdracht van non-persistente virussen. Maar in dezelfde periode is de pootgoedteelt veel gevoeliger geworden voor virusproblemen.

"Er wordt weleens iets anders geroepen, maar wij zien in proeven al meer dan 25 jaar dezelfde betrouwbare werking van Sumicidin Super plus olie tegen luizen in pootgoed. Het is niet voor niets één van de weinige middelen met een toelating voor non-persistent virus." Technisch productadviseur Bert Westhoff van BASF krijg je niet zomaar van zijn stuk. "Ik kan je resultaten laten zien vanaf 1992 tot en met 2020. We hebben in die periode zeker 35 à 40 proeven gehad. Het gemiddelde beeld is dat Sumicidin Super plus olie een reductie van virusaantasting van 75% geeft. En uit proeven van derden komt het hetzelfde beeld."

Veel veranderd
Dat er soms aan de werking van pyrethroïden wordt getwijfeld, heeft volgens Westhoff een historische oorzaak. "De Nederlandse pootgoedteelt is de afgelopen decennia veel gevoeliger geworden voor virusproblemen", stelt hij. "Allereerst is het areaal enorm toegenomen. Overigens is dat ook te danken aan de komst van olie en middelen als Sumicidin Super. Maar er speelt meer. Het aandeel van de stammentelers is gegroeid van ongeveer 25% vroeger naar circa 50% nu. Het areaal S-en is geëxplodeerd van rond de 1000 hectare tot de jaren '90 via 5.000 hectare in 2001 naar 15.000 vorig jaar. Er is dus veel meer pootgoed met veel strengere eisen."

Teelttechnische veranderingen
Ook teelttechnische zaken dragen bij. Westhoff somt op: "We hebben geen einddata meer en we zijn later gaan loofdoden. Je kunt je afvragen of de selectiecapaciteit de groei van het areaal heeft bijgehouden. Ook heeft de pootgoedteelt zich veel meer verspreid door het land. Vroeger waren pootgoedgebieden veel meer geïsoleerd, tegenwoordig liggen pootgoedpercelen ook in consumptiegebieden en andersom. En door de mildere winters hebben we ook steeds vaker last van vroege luizenvluchten. Al die factoren zorgen voor grotere virusrisico's. Maar de goede werking van Sumicidin Super is gewoon overeind gebleven."

Westhoff wijst er in dit verband op dat de goede luiswering van Sumicidin Super voor 95% te danken is aan de repellent (afstotende) werking. "Die is bij Sumicidin Super het sterkst van alle pyrethroiden. En dat je Sumicidin Super het hele seizoen kan gebruiken is natuurlijk ook een voordeel."

Topsport
Westhoff heeft een uitgesproken mening over de aanpak van non-persistent virus. "Sumicidin Super plus olie beperkt het probleem met gemiddeld 75%. De overige 25% moet de teler zelf doen. Dat betekent beginnen met schoon, liefst getest uitgangsmateriaal. Probeer de teelt zo veel mogelijk te vervroegen en begin op tijd met selecteren. Ga ook lang genoeg door. En wacht niet te lang met de loofdoding. Het is een hele lijst. Maar ja, pootgoedteelt is nou eenmaal topsport."

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief