Shutterstock

Aangeboden door Bayer Cropscience

Wees alert op echte meeldauw in wortelen

31 Juli 2020

De huidige weersomstandigheden zijn ideaal voor de ontwikkeling van echte meeldauw in wortelen. In tegenstelling tot de meeste andere schimmelziekten kan echte meeldauw zich met bijzonder weinig vocht toch prima ontwikkelen. De ziekte uit zich in eerste instantie als een witte waas op het blad.

Uiteindelijk kunnen bladeren en stengels dermate aangetast worden dat afsterving volgt. Naast directe schade zorgt de ziekte voor verzwakking van het gewas waardoor het later in de teelt voor Alternaria eenvoudiger wordt het gewas aan te tasten. De aanpak van echte meeldauw kan ook aantasting Alternaria beperken. 

Rudis WE
Rudis WE is niet alleen preventief ijzersterk tegen echte meeldauw, ook curatief kan Rudis WE de aanwezige aantasting aanpakken. Om het loofpakket zo gezond mogelijk te houden is het advies om Rudis WE in te zetten zodra de eerste aantasting met echte meeldauw wordt waargenomen. In de praktijk wordt een interval van 3 weken gehanteerd. Bij een hoge druk van echte meeldauw is het advies om dit in te korten naar 2 weken. Rudis WE heeft ook een zeer sterke werking op Sclerotinia en een goede nevenwerking op Alternaria. 

Toepassing:

  • Het etiket van Rudis WE voorziet in maximaal 3 toepassingen met een interval van 14 dagen. Voor Rudis WE in wortelen geldt een veiligheidstermijn van 21 dagen.
  • Dosering: 0,4 l/ha

Serenade 
Serenade kent een goede preventieve werking tegen echte meeldauw. Dit middel – op basis van Bacillus amyloliquefaciens QST 713 – mag zowel in de reguliere als ook in de biologische teelten worden toegepast. Bij contact zorgen de lipopeptiden die tijdens het productieproces van Serenade ontstaan voor het 'lek prikken' van cellen van de schimmel waardoor deze afsterft. Om de verdeling op het blad te optimaliseren is het wenselijk een uitvloeier toe te voegen aan de bespuiting met Serenade. Serenade is de "groene" oplossing voor schimmelziekten in de teelt van peen

Toepassing:

  • Serenade mag in wortelen maximaal 6 keer worden toegepast met een interval van minimaal 5 dagen. Het product kent geen veiligheidstermijn en er is geen sprake van een residulimiet (MRL).
  • De adviesdosering voor wortelen: 5 l/ha (+ uitvloeier)

Meer informatie?
Bekijk de productinformatie en aanbevelingen voor Rudis en Serenade online, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur. 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden