Eigen foto

Aangeboden door Green Farm Energy

'Zonnepanelen moeten veilig en stabiel zijn'

15 November 2019

Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke aspecten bij de realisatie van een zonneproject op het boerenbedrijf. Huawei, partner van Green Farm Energy, biedt innovatieve oplossingen waarbij brandpreventie voorop staat en het uitvalspercentage nihil is. Dat betekent een hoger rendement voor de boer.

De meeste mensen kennen Huawei als Chinese producent van mobiele telefoons, maar dat is slechts 1 van de bedrijfsonderdelen. Het bedrijf is groot in technologie op het gebied van IT en telecom én biedt slimme oplossingen op het gebied van zonne-energie. "Daarmee willen we een duidelijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze planeet", zo vertelt Atakan Bilecen, Account Director voor de solartak van Huawei Nederland. "Wij hebben maar 1 aarde en daar moeten we heel zuinig op zijn. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat we het op een mooie en goede manier doorgeven aan onze kinderen. Dat kan alleen als we de juiste duurzame keuzes maken."

Toename zonneprojecten
Ook de agrarische sector draagt die verantwoordelijkheid en is bezig te verduurzamen. "Energie is daar een belangrijk onderdeel van", vertelt Bilecen, die steeds meer boerenondernemingen ziet investeren in duurzame energiebronnen. Huawei heeft al veel van deze bedrijven geholpen bij het realiseren van zonneprojecten en verwacht dat dit aantal komende jaren zal toenemen. "Het gebruik van fossiele energie gaat verder afnemen. Binnen nu en 30 jaar zal 40% van onze energie opgewekt worden door zon en wind."

Met name de daken van boerenbedrijven lenen zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. "Daarmee krijgen de gebouwen een slimme dubbelfunctie", vertelt Bilecen. Ook boerengrond kan gebruikt worden voor het opwekken van zonne-energie. Daarbij wordt wel steeds vaker gekeken naar hoe deze grond ingezet kan worden voor zonneprojecten zonder de oorspronkelijke functie te verliezen. "Die dubbele functie wordt steeds belangrijker en de ontwikkelingen gaan snel."

Specifiek voor boerenbedrijven
Green Farm Energy is in staat totaaloplossingen te bieden voor het opwekken van zonne-energie, specifiek voor boerenbedrijven. "Die hebben specifieke eisen en wensen", merkt Bilecen. "Op het moment dat je een zonneproject realiseert op een dak van een stal die vol staat met vee, vergt dat een andere aanpak."

Brandpreventie staat bij Huawei dan ook hoog in het vaandel. Zo zijn de omvormers die het bedrijf levert voorzien van geïntegreerde vlamboogdetectie, zodat brand door defecten in de installatie zo veel mogelijk voorkomen kan worden. Daarnaast hebben de systemen geen display en geen ventilatoren, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor de omgeving van een boerenbedrijf waar stof en ammoniak invloed hebben op de materialen en apparatuur. "Bovendien", vervolgt Bilecen, "doordat er geen bewegende delen in zitten, zijn de omvormers nagenoeg geruisloos."

Hoger rendement
Tot slot is stabiliteit een belangrijk aspect is in de innovatieve technieken van Huawei. "De omvormer is een hele belangrijk schakel in het zonneproject", zegt Bilecen. "Deze moet stabiel zijn. Onze omvormers hebben een extreem laag uitvalspercentage. Dat wil zeggen: minder dan 0,4%, terwijl de marktstandaard op 3% tot 4% ligt. En dat betekent meer stabiliteit en een hoger rendement voor de boer."

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox