Shutterstock

Nieuws Veredeling

KWS en Simplot samen op hybride aardappel

2 Oktober 2018 - Niels van der Boom

J.R. Simplot Company uit de Verenigde Staten en KWS Saat uit Duitsland hebben een joint venture opgericht: Aardevo B.V. Binnen dit bedrijf wordt de ontwikkeling van hybride aardappelrassen uit zaad gebundeld.

Aardevo focust zich op het ontwikkelen van nieuwe hybride rassen. KWS stootte in 2016 de conventionele pootgoedtak af om zich volledig op de hybride aardappel te richten. Simplot zette de afgelopen jaren nieuwe aardappelrassen in de Amerikaanse markt die minder last hebben van blauwverkleuring of vorming van de kankerverwekkende stof acrylamide. Hiervoor gebruikt het bedrijf genetische modificatie.

Meer rendement
KWS werkt al 7 jaar aan de hybride aardappel. "De ontwikkeling en het in de markt zetten van deze rassen wordt met de joint venture bespoedigd", zegt Peter Hofmann van het Duitse zadenbedrijf. Het gezamenlijke doel van de beide bedrijven is om zoveel mogelijk nieuwe rassen op de markt te brengen. Die moeten een beter rendement opleveren.

"Er zijn duizenden wilde aardappelrassen, met raseigenschappen die van groot belang kunnen zijn van de huidige commerciële rassen", aldus Scott Simplot. "Samen met KWS kunnen we deze eigenschappen beschikbaar maken voor de boer."

Ontwikkeling versnellen
Het ontwikkelen van een nieuw ras kost nu 15 jaar. Aardevo wil dit proces versnellen door diploïde hybride aardappelen uit zaad te gebruiken. Deze zijn gemakkelijker te kruisen dan conventionele tetraploïderassen. Door zogenaamd 'true potato seed' te gebruiken kunnen aardappelen worden gezaaid. Zo hoeven geen enorme hoeveelheden pootgoed te worden verscheept.

Aardevo vestigt zich in Nagele, waar KWS al sinds 2013 gevestigd is. Naast aardappelen worden daar suikerbieten- en maïsrassen beproefd. In het Amerikaanse Boise (in de staat Idaho) wordt een tweede R&D-centrum geopend. Beide partijen hebben 50% van de aandelen in bezit. Hoeveel de bedrijven hebben geïnvesteerd in deze joint venture, is niet bekend.

Meer spelers
Aardappelen uit zaad zijn zowel een kans als bedreiging voor de pootgoedsector. Solynta is een bekend Nederlands bedrijf dat zeer ver is met de ontwikkeling. Ook HZPC is actief, terwijl Agrico de knol juist trouw blijft. Groentezadenspecialist Bejo werkt eveneens aan een hybride aardappel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden