KWS

Aangeboden door KWS

WUR open teelten test 12 voederbietenrassen

12 Mei 2020

De voederbiet wint verder aan populariteit. In 2014 telde ons land nog 280 hectare voederbieten. In 2019 lag dit al op 2.110 hectare. Gemiddeld teelde een bedrijf vorig jaar zo'n 2,7 hectare voederbieten. Ook in 2020 worden volop voederbieten geteeld

Voor melkveehouders is het leveren van melk met hoge gehalten interessant. Boeren die voederbieten voeren, zijn enthousiast over het stijgende vetgehalte (0,1 tot 0,30% hoger), hogere eiwitgehalte (0,05 tot 0,25% hoger) en de vaak hogere melkgift.

Feedbeet met hoog drogestofgehalte populair
Wageningen UR (WUR) Open Teelten in samenwerking met Delphy brengt sinds enkele jaren het Rassenbulletin Voederbieten uit. Hierin worden onder Nederlandse omstandigheden bieten met hoog- en laag drogestofgehalte getest. De hoge drogestofgehalte bieten zijn wit van kleur en kunnen een drogestofgehalte tot 23,6% behalen. Deze voederbieten worden ook wel Feedbeet genoemd. Deze bieten kunnen vers worden gevoerd, mits ze worden versnipperd. Vaak worden deze bieten verwerkt in de maïsbult.

Omdat veel melkveehouders vóór 1 oktober de mais binnenhalen, laten zij op deze manier echter bietenopbrengst liggen. In de maand oktober en november neemt de opbrengst nog dagelijks toe. Mede hierdoor worden meer en meer voederbieten in een slurf bewaard. Dit zogeheten ‘baggen’ van de biet geeft veel voordelen. Telers kunnen de maximale opbrengst per hectare behalen. Verder kan de voersnelheid worden aangepast en is het mogelijk om jaarrond te bewaren. Dit in combinatie met het vers voeren van de bieten in de herfst en winter.

Meeste Feedbeet rassen in onderzoek
Het merendeel van de rassen in onderzoek zijn rassen met een hoog drogestofgehalte. Deze moderne voederbieten behalen in het onderzoek van 2019 een meeropbrengst van 10% ten opzichte van de ouderwetse voederbiet-types. Ondanks het negatief verschil in verse opbrengst maakt het drogestofgehalte de uiteindelijke opbrengst ruimschoots goed.

Met minimale transport- en opslagkosten zo veel als mogelijk voer van eigen bodem halen, past goed binnen het kringloopdenken van nu. De makkelijke rooibaarheid en sterke resistenties zorgen voor een verder groei van het rhizoctoniaras Laurena KWS en rhizomanieras Pierina KWS. Hiermee komt het totale areaal voederbieten in Nederland in 2020 op ruim 2.500 hectare.

Meer informatie over de teelt van voederbieten is te verkrijgen van uw eigen KWS-adviseur of op de website.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden