KWS

Aangeboden door KWS

Perfect weer om maïs te hakselen!

16 September 2020

Uit monsternamen in de gehele Benelux blijkt de maïs hard af te rijpen. In bepaalde regio's kan nu volop worden geoogst. Zo is het droge stofpercentage in de korrel door de hoge temperatuur in afgelopen week tussen de 1,2 en 1,5% per dag gestegen. Uitzonderlijk hoog.

Onder goede weersomstandigheden stijgt maïs in de korrel namelijk met 1% per dag in droge stof. Houd daarom de rijpheid van uw maïs op basis van de afrijping in de korrel goed in de gaten. Veel maïs is, zeker onder de huidige weersomstandigheden, sneller rijp dan u denkt!

Veel vroege maïs kan nu dan ook worden geoogst. Om vroege maïs te hebben, is presentatie van werkelijke vroegrijpheid van silomaïsrassen een must. Dat is de rijpheid die over de kolf komt als zetmeelproductie en -opslag in de korrel, totdat het oogstmoment (black-layer stadium) bereikt wordt. Dit is fysiologische rijpheid. Dat geldt temeer, omdat bij kolfrijpheid het gewas gelijktijdig de hoogst realiseerbare drogestofopbrengst, energiedichtheid en daarmee voederwaardeopbrengst verwezenlijkt.

Daarmee is het praktijkmoment om tot oogsten als silomaïs over te gaan ondubbelzinnig gedefinieerd. Dat is vroegheid zoals het voor de praktijk betekenis heeft. Dit optimale moment van oogsten wordt alleen dan bereikt, wanneer er sprake is van een gezonde restplant. Vandaar dat ook het zogeheten 'stay-green' effect zoveel betekenis heeft voor realisatie van volledige rijpheid.

Zo bepaalt u het oogstmoment van uw eigen maïs
Op basis van de zogenaamde 'melklijn' in de korrel kan het drogestofpercentage van de korrel worden geschat. Oogst de maïs wanneer het zwarte puntje in de korrel zichtbaar is en daarmee volledig met zetmeel gevuld. De optimale rijpheid is dan bereikt.

Loop een aantal meters het perceel in en pluk willekeurig een aantal kolven
Haal de schutbladeren van de kolf
Breek de kolf doormidden
Snijd een aantal korrels uit het midden van de kolf overlangs door

Als gevolg van de afnemende dag- en nachttemperatuur in de komende dagen en weken richting nazomer, gaat de gemiddelde drogestofstijging per dag afnemen. Desalniettemin gaat de silomaïsoogst dit jaar, zoals het er nu naar uitziet, snel en zonder problemen verlopen. Dit betekent ook tegelijkertijd dat - normaal gesproken - nog een groot deel van de mais voor 1 oktober kan worden gehakseld. Dat geeft vervolgens de perfecte mogelijkheid om het vanggewas Snelle Lente Rogge te zaaien.

Klik hier voor meer informatie. Ontdek ook de voordelen van de zaai van Snelle Lente Rogge als vanggewas en als eiwitproducent!

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden