KWS

Aangeboden door KWS

Investeren in veredeling geeft resultaat

14 December 2020

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijst 2021 is gepubliceerd. Duidelijk is dat de nieuwste maïsrassen op deze lijst door intensieve veredeling weer vroeger, maar ook beter zijn geworden.

Vroeger in de zin dat door selectie op vroegrijpheid van met name de korrel, de zekerheid van oogst van een rijp gewas nog meer aan het toenemen is. Dit betekent dat het steeds beter mogelijk is om een vanggewas als Snelle Lente Rogge voor 1 oktober na de oogst van de maïs te zaaien. En beter omdat in vergelijking met maïsrassen die 15 jaar geleden nieuw op de markt kwamen, de nieuwe rassen 10-15% hogere opbrengsten realiseren.

Onderzoek en ontwikkeling
Om bestaansrecht, onafhankelijkheid en continuïteit naar de toekomst toe te verzekeren, wordt er door KWS jaarlijks meer dan 15% van de omzet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe betere rassen en gewassen. KWS is een onafhankelijk familiebedrijf wat ondertussen al meer dan 160 jaar bestaat. Medewerkers van KWS werken dagelijks met trots en heel veel enthousiasme aan de verbetering van de genetica. Alleen al verspreid over de Benelux zijn er ieder jaar meer dan 10 proefveldlocaties waar nieuwe maïsrassen zowel op silomaïs- alsook op korrelmaïskwaliteiten beoordeeld worden. Daarbij komt nog eens dat, voor plaatsing op de rassenlijsten, de beste KWS-rassen ook nog eens getest worden door onafhankelijke proefveldinstanties. Zo ook door Wageningen University & Research, afdeling Open Teelten met als doel een vermelding op CSAR Aanbevelende Rassenlijst.

Al deze inspanningen hebben er toe mogen leiden dat KWS hofleverancier is van maïsrassen die als nieuw aanbevolen op de Rassenlijst 2021 zijn gekomen. Dit is een prestatie om trots op te zijn en betekent dat KWS de Nederlandse teler kan bedienen van nog meer rassen die in Nederland onder Nederlandse groeicondities uitgebreid zijn getest.

Zo zijn 5 van de 6 rassen die het predicaat Aanbevolen hebben gekregen op Rassenlijst 2021 – snijmais zeer vroeg-vroeg afkomstig van KWS. Het gaat hier om: Papageno, Agromilas, Rancador, Saltare en Benefito.

Papageno
Papageno is een ultravroeg ras met een FAO 200, wat ook meerdere jaren het onderzoek, wat aan de basis ligt van het Rassenbulletin Rassenbulletin Snijmaïs - Ultravroeg / Zeer vroeg 2021, met goed gevolg heeft doorlopen.

Johaninio
Een veelbelovend maïsras wat ondertussen door WUR om in aanmerking te komen voor aanbeveling nu meerjarig onderzocht is als vroeg silomaïsras, is Johaninio.

Johaninio is het maïsras wat gemiddeld over de afgelopen 3 groeiseizoenen in proeven van KWS, naast Agropolis, de beste resultaten heeft laten zien. Johaninio is met FAO 230 echter vroeger, waardoor de oogstzekerheid veel groter is.

Vooruitgang is behaald door hogere korrelopbrengsten, wat resulteert in hogere zetmeel- en daarmee voederwaardeopbrengsten. Zetmeel is hoog verteerbaar en levert een belangrijke bijdrage in de aanbreng van glucogene energie, wat resulteert in meer lactose- en daarmee melkproductie. Ten opzichte van heel veel bekende maïsrassen behalen bovengenoemde maïsrassen al gauw 200-250 euro meeropbrengst per hectare.

Kiezen voor goedkopere en vaak onbekende maïsrassen is duurkoop. Verhalen als zouden deze rassen enkel geschikt zijn als korrelmaïs, kunnen naar het rijk der fabelen. Hun vooraanstaande positie op de Aanbevelende Rassenlijst 2021 - snijmais tonen juist het tegenovergestelde aan. Bij oogst op het juiste moment is de opbrengst van de korrel dominerend in de silomaïsproeven, wat tot uiting komt in hoge drogestof- en voederwaardeopbrengsten. Daarnaast is ook de hoogte van de zetmeelindex een goede indicator van de kwaliteit van het desbetreffende ras.

Genialis
In de middenvroege groep heeft het maïsras Genialis zich op Aanbevelende Rassenlijst 2021 heel goed stand kunnen houden met heel keurige cijfers voor landbouwkundige eigenschappen. Genialis is met een FAO 230 een heel degelijk en betrouwbaar maïsras, welke op basis van de brede ervaring in de praktijk gemiddeld genomen ook beter tegen droogte kan. Bovendien staat Genialis, samen met Megusto, Prixdor, Ricardinio, Kompetens en Autens op de positieve Kopbrandlijst. Dit betekent dat Genialis niet gevoelig is voor een eventuele Kopbrandaantasting.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden