Gesponsord: Limagrain

Hogere voerefficiëntie drukt de kostprijs

5 Februari 2018

De voerefficiëntie, kilo's meetmelk die een koe produceert uit 1 kilo ds voer, is één van de belangrijkste kengetallen op het melkveebedrijf. De voerkosten bepalen zo'n 25% tot 35% van de kostprijs, bij grondloos produceren tot zelfs 65%. Hoe hoger de voerefficiëntie, des te lager de voerkosten per kilo melk en dus je kritieke melkprijs.

De voerefficiëntie verhogen is een praktische doelstelling welke direct merkbaar is in je financieel resultaat. Als je de voerefficiëntie met 0,1 punt weet te verbeteren, door bijvoorbeeld beter verteerbare snijmaïs te gaan voeren, bespaart dit bij een productie van 1 miljoen kilo meetmelk maar liefst €11.300 aan voerkosten!
*bron: Flynth adviseurs en accountants

Rantsoen bepaalt het succes
Een voedermiddel komt pas goed tot z’n recht als een rantsoen ook echt een rantsoen is. Alles moet op elkaar aansluiten. Het is de balans zoeken tussen energie en eiwit op zowel pens- als darmniveau. De ruwvoerkwaliteit bepaalt voor 70% tot 80% de prestaties van melkvee. Met aanvullende mineralen en krachtvoeders worden de laatste puntjes op de i gezet.

Een maïskuil kan het beste benut worden door naast energie uit zetmeel ook extra energie uit celwanden (NDF-verteerbaarheid) om te zetten in een hogere melkproductie. Met een hogere VEM-waarde neemt de energiedichtheid van het rantsoen toe en dit leidt tot meer melk.

In de korte animatie wordt dit verder uitgelegd.

 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden