Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Wat is het rendement van krachtvoerteelt?

5 November 2020

Steeds meer veehouders doen ervaring op met de teelt van eiwit- en energierijke krachtvoervervangers. Zelf of in samenwerking met telers in de regio krachtvoer telen past perfect in de grondgebonden veehouderij en maakt je minder afhankelijk van externe inputs. Stijgende prijzen voor grondstoffen maken de eigen teelt financieel nog aantrekkelijker, zeker wanneer het gaat om VLOG-voer.

De import van eiwit van buiten de EU staat politiek onder druk. Daarnaast zien we prijzen van eiwit- en energiegrondstoffen stijgen door een alsmaar groeiend verbruik in onder meer China. Eiwit- en energierijke krachtvoerteelt op eigen grond of in de regio zorgt hierdoor al snel voor extra rendement voor de veehouder.

Bonenmeel rijk aan eiwit en zetmeel
Een eiwitrijke krachtvoerteelt kan het krachtvoerverbruik flink terugdringen. Steeds meer veehouders hebben goede ervaringen met veldbonen, in winter- of zomerteelt. Gemalen of geplette veldbonen zijn een hoogwaardig krachtvoer, rijk aan eiwit én zetmeel. In de praktijk ervaren veehouders als rendement:

  • Een kostprijs van gemiddeld €0,25 per kilogram droge stof;
  • Een hectare-opbrengst van 6 ton droge stof bonen levert een besparing op soja en maismeel op van ruim € 2.000,- per hectare bij de huidige eiwit- en zetmeelprijzen;
  • Gras gezaaid na de oogst van veldbonenn in augustus profiteert volop van de N-nalevering van zo'n 100 kg/ha, zodat je in het najaar nog een mooie snede gras kunt oogsten;
  • De teeltverruiming en intensieve beworteling verbeteren de bodem.

Tundra winterveldbonen kunnen nog tot begin december worden gezaaid. In het vroege voorjaar kies je voor zomerveldbonen. Meer weten? Download de whitepaper veldbonen met alle informatie over teelt, opslag en vervoedering.

Voederbieten voor dikkere melk
Het areaal voederbieten in Nederland neemt ook jaarlijks toe en dat is niet zonder reden. Het gewas levert een enorme voederwaarde-opbrengst per hectare op, verhoogt de voeropname en zorgt voor hogere melkgehalten. Het rendement bij 100 melkkoeien en 6 maanden vers voeren is erg mooi:

  • De kostprijs is in de praktijk gemiddeld €25 per ton voederbieten;
  • Bij gelijkblijvende liters, 0,15% extra eiwit en 0,20% extra vet: + €43,85 x 182 dagen = €7.980,70 extra melkgeld;
  • Koeien blijven beter in conditie en de vruchtbaarheid verbetert

Meer weten? Download de whitepaper voederbieten met alle informatie over teelt, opslag en vervoedering.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden