Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Veldopkomst maïs controleren

28 Mei 2021

De maïs heeft dit jaar helaas geen gemakkelijke start. Op veel plaatsen in Noord-Nederland kan pas laat gezaaid worden. Waar al wel is gezaaid, heeft de maïs het moeilijk door de aanhoudend lage temperatuur in mei. Zorg dat je de veldopkomst goed volgt, zodat je waar nodig bij kunt sturen.

Maïs die vanaf eind april werd gezaaid, had door de lage temperaturen lang nodig om boven te komen. Eenmaal boven is de maïs tot op heden nauwelijks gegroeid. Ook de wortelgroei is lager vanwege de koude. Deze zeer trage ontwikkeling maakt de maïs gevoelig voor schade door schimmels, insecten en vogels:

  • Kiem- en bodemschimmels zijn zwakteparasieten, die hun kans grijpen bij ontkiemende maïs die het vanwege de koude bodem moeilijk heeft.
  • Ritnaalden veroorzaken vooral bij jonge maïsplanten grote schade.
  • Vogels zoals kraaien en roeken hebben het ook op jonge maïsplantjes gemunt. Van opkomst tot het 2-blad stadium trekken ze de plant uit en vreten de kiem op.

Veldopkomst beoordelen
Houd de opkomst en beginontwikkeling van je maïs daarom goed in de gaten. Door op een aantal plekken in het perceel 13,3 meter in de rij plantjes te tellen en dit met 1.000 te vermenigvuldigen, krijg je een goed beeld van het plantaantal. Overzaai is aanbevolen wanneer je minder dan 55.000 planten per hectare overhoudt. Bij plaatselijke vogelschade kan het lonen om pleksgewijs bij te zaaien.

Maïstelers die afgelopen winter de LG Maisservice hebben afgesloten, krijgen het maïszaad voor over- of bijzaai vergoed van LG. Neem in dat geval contact op met je ruwvoerspecialist van LG.

Gebruik voor over- of bijzaai een ultravroeg of zeer vroeg maïsras, zoals LG Conclusion en LG Emeleen. Zaai zodra de grond het toelaat en in ieder geval vóór de langste dag.

In de video laat ruwvoerspecialist Robert ter Maat zien hoe je de veldopkomst beoordeelt:

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden