Limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Samenwerking biedt wederzijds voordeel'

16 November 2022

Melkveehouder Bert Wissels heeft als doel om de voerkosten zo laag mogelijk te houden en is daarin niet bang om buiten de gebaande paden te denken. Hij past naast weidegang ook stalvoedering toe, voert al jaren voederbieten en sinds twee jaar ook veldbonen. In 2022 teelde akkerbouwer Theo Zweverink 3,5 hectare Cartouche veldbonen voor hem.

"Een laag krachtvoerverbruik is leidend", geeft Wissels aan. "Ik ben ook altijd al fan geweest van voederbieten. In het quotumtijdperk was het helaas niet meer interessant om ze te voeren, maar zodra het quotum eraf ging ben ik ze meteen weer gaan telen. Verse voederbieten zijn gewoon super voer voor de koeien, enorm smakelijk en goed voor de gehaltes én de diergezondheid."

Om een gedeelte van het eiwitrijke krachtvoer te kunnen vervangen zocht Wissels ook een geschikt gewas. "Robert ter Maat wees me op veldbonen en dat leek me wel wat. Hoewel grasland natuurlijk altijd eiwitbron nummer 1 blijft, vormen de bonen een mooie aanvulling."

Bert Wissels (links) en Theo Zweverink bij de gemalen veldbonen.

Samenwerking
In 2021 begon Wissels bescheiden met 1 hectare veldbonen binnen zijn eigen bouwplan. "Maar net als voederbieten zijn veldbonen toch een meer akkerbouwmatige teelt, die de nodige zorg en aandacht vergt. In 2022 heeft Theo Zweverink daarom op 3,5 hectare van zijn akkerbouwbedrijf veldbonen voor me geteeld. Theo zit er in de teelt bovenop en dat werkt prima!"

Ook voor de akkerbouwer biedt de samenwerking voordelen. "Ik teel al langer voederbieten voor meerdere veehouders, dus de samenwerking is me bekend. De veldbonen-samenwerking hebben we in de GLB-pilot Moderne Kringlooplandbouw uitgevoerd. Het is een mooie manier om ook aan de gewasrotatie te voldoen. We gaan nu mengteelt winterveldboon-wintertarwe proberen, zodat er minder onkruid in komt en we een hogere opbrengst kunnen behalen."

Lees alles over veldbonen in ons online teeltdossier

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden